Η φυτική διατροφή προλαμβάνει το διαβήτη

Ζήσης Ψάλλας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 12-14% των ενηλίκων έχει διαβήτη τύπου 2 και το 38% προδιαβήτη, σύμφωνα με στοιχεία του 2011–2012. Το ποσοστό του προδιαβήτη για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ήταν 50% το 2015. Ο διαβήτης είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

Ο τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, αν και οι βέλτιστες αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών είναι αμφιλεγόμενες. Οι φυτικές δίαιτες έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας, υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας, καρδιαγγειακή θνησιμότητα και καρκίνους.

Οι φυτικές δίαιτες δίνουν έμφαση στα όσπρια, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Αποθαρρύνουν τα περισσότερα ή ακόμη και όλα τα ζωικά προϊόντα.

Ωστόσο η φυτική διατροφή είναι χωρισμένη στα δύο. Στην υγιεινή και στην ανθυγιεινή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υγιεινή φυτική διατροφή που περιλαμβάνει μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα έναντι κορεσμένων και τρανς) και φυτικές πρωτεΐνες προλαμβάνουν το διαβήτη τύπου 2. Επίσης αυτή η διατροφή είναι πιο κατάλληλη όταν έχει ήδη εμφανιστεί η ασθένεια.

Η Adventist Health Study 2 εξέτασε τον επιπολασμό του διαβήτη και τα διάφορα πρότυπα διατροφής σε περίπου 61.000 ατόμων μεταξύ των ετών 2002-2006. Ο επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε σταδιακά καθώς μειωνόταν η κατανάλωση ζωικών προϊόντων: από 7,6% σε μη χορτοφάγους, 6,1% σε ημι-χορτοφάγους, 4,8% σε ψαρο-χορτοφάγους, 3,2% σε λακτο-ωο-χορτοφάγους, σε 2,9% σε βίγκαν. Ο μέσος ΔΜΣ ήταν χαμηλότερος σ' αυτούς που είχαν μικρότερη κίνδυνο για διαβήτη. Ήταν 28,8 στους παμφάγους, 27,3 στους ημι-χορτοφάγους, στους 26,3 στους ψαρο-χορτοφάγους, 25,7 στους λακτο-ωο-χορτοφάγους και 23,6 στους βίγκαν.

Το σωματικό βάρος είναι ένας από τους παράγοντας κινδύνου για διαβήτη. Πέραν του ότι η χορτοφαγία σχετίζεται με χαμηλότερο βάρος, μια μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων μπορεί επίσης να προλαμβάνει το διαβήτη. Οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι πλούσιες σε λαχανικά και φρούτα, τρόφιμα που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή. Η ομάδα των χορτοφάγων κατανάλωσε περί τα 650 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα, που είναι περίπου 30% περισσότερο από την ποσότητα που καταναλώνουν οι παμφάγοι. 

Διαβάστε ακόμη...