Η φρουκτόζη επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με βρετανική έρευνα

Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα από επιστήμονες του Swansea σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του ινστιτούτου Francis Crick στο Λονδίνο έδειξε ότι η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστο.

Η φρουκτόζη βρίσκεται συνήθως σε ζαχαρούχα ποτά, γλυκά και μεταποιημένα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή τροφίμων. Συνδέεται με την παχυσαρκία, το διαβήτη τύπου 2 και τη μη αλκοολούχο λιπώδη ηπατική νόσο. Η πρόσληψή της έχει αυξηθεί σημαντικά σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο τα τελευταία χρόνια κυρίως μέσω της κατανάλωσης αναψυκτικών. Ωστόσο, η κατανόηση της επίδρασης της φρουκτόζης στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που την καταναλώνουν σε υψηλά επίπεδα, είναι περιορισμένη μέχρι σήμερα.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications δείχνει ότι η φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι η διαδικασία παράγει περισσότερα αντιδραστικά μόρια (ελεύθερες ρίζες) που σχετίζονται με φλεγμονή.

Η φλεγμονή αυτού του είδους μπορεί να συνεχιστεί και να βλάψει τα κύτταρα και τους ιστούς και να κάνει τα όργανα του σώματος να μη λειτουργούν όπως θα έπρεπε, οδηγώντας σε ασθένειες.

Η έρευνα φέρνει επίσης μια βαθύτερη κατανόηση σχετικά με το πώς η φρουκτόζη μπορεί να συνδεθεί με το διαβήτη και την παχυσαρκία -η φλεγμονή χαμηλού επιπέδου συνδέεται συχνά με την παχυσαρκία. Βασίζεται επίσης στο αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που διατίθενται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη δημόσια υγεία σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης υψηλών επιπέδων φρουκτόζης.

Ο Δρ. Nick Jones, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Swansea, δήλωσε: «Η έρευνα για διάφορα συστατικά της διατροφής μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τί μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή και στις ασθένειες και τί θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας».

Η Δρ. Emma Vincent από την Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ δήλωσε: «Η μελέτη μας είναι συναρπαστική, γιατί κάνει ένα βήμα παραπέρα για να κατανοήσουμε πώς ορισμένες δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε κακή υγεία».

Διαβάστε ακόμη...