Η φλεγμονή είναι αυξημένη στα παιδιά με παραπανίσιο σωματικό λίπος

Ζήσης Ψάλλας

Σύμφωνα με φινλανδική μελέτη, η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού που προκαλείται από τη λιποθυμία.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία μεταξύ ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Jyväskylä, το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, τη Νορβηγική Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Η φλεγμονή χαμηλού βαθμού συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες, αλλά η άσκηση μπορεί να την περιορίσει. 

Η μακροχρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις. Το να είστε υπέρβαροι και παχύσαρκοι συμβάλλει στη φλεγμονή χαμηλού βαθμού, αλλά λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον ρόλο του τρόπου ζωής στη μείωση της φλεγμονής κατά την παιδική ηλικία.

Η μελέτη εξέτασε τους συσχετισμούς μεταξύ σωματικής δραστηριότητας, καθιστικού χρόνου, ποιότητας διατροφής, σωματικού λίπους και φλεγμονής χαμηλού βαθμού σε 390 παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών. Η φυσική δραστηριότητα και ο καθιστικός χρόνος μετρήθηκαν με συνδυασμένο αισθητήρα καρδιακού ρυθμού και κίνησης και η σύνθεση σώματος με συσκευή DXA.

Η φλεγμονή χαμηλού βαθμού αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας βιοδείκτες που μετρήθηκαν από δείγμα αίματος. Μετρήθηκαν η υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (Hs-CRP), η λεπτίνη, η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), η αδιπονεκτίνη και ο παράγοντας νέκρωσης όγκου-α. Διαπιστώθηκε έντονη συσχέτιση του σωματικού λίπους με τα κυκλοφορούντα επίπεδα βιοδεικτών για τη φλεγμονή.

"Η μελέτη μας έδειξε ότι τα παιδιά που ήταν σωματικά πιο ενεργά και λιγότερο καθιστικά είχαν ένα πιο υγιές φλεγμονώδες προφίλ από τα παιδιά που ήταν λιγότερο δραστήρια", είπε ο Δρ. Eero Haapala από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστημίου Jyväskylä. "Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι θετικές επιδράσεις των υψηλών επιπέδων έντονης σωματικής δραστηριότητας και των χαμηλών επιπέδων καθιστικού χρόνου στη φλεγμονή εξηγούνται εν μέρει από τη σύνθεση του σώματος. Η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, η ανθυγιεινή ποιότητα διατροφής και το υπερβολικό βάρος είναι ο πιο δυσμενής συνδυασμός".

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ανθυγιεινό φλεγμονώδες προφίλ σε παιδιά με λίγη σωματική δραστηριότητα, κακή ποιότητα διατροφής και υψηλό σωματικό λίπος.

Διαβάστε ακόμη...