Η «ενημερωμένη συγκατάθεση» στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής 2021

Στο κρίσιμο και επίκαιρο θέμα της «ενημερωμένης συγκατάθεσης», (informed consent), δηλαδή την έννοια και τη σπουδαιότητα της συγκατάθεσης του ασθενούς στη σύγχρονη ιατρική θεωρία και πρακτική, θα εστιαστεί το φετινό διαδικτυακό συνέδριο στις 19 Οκτωβρίου 2021 για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής.

Τί είναι, η ενημερωμένη συγκατάθεση; Πώς εξελίχθηκε ιστορικά σε ένα κοινωνικό πλαίσιο πέρα από τους νόμους σε ηθικό καθήκον της ιατρικής επιστήμης, το οποίο συνδέεται άμεσα με την αρχή του σεβασμού της αυτονομίας; Ποιά προβλήματα κατανόησης και επικοινωνίας συναντώνται στην κατανόηση και την αξιολόγηση πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους και τις πιθανότητες; Η σύγχρονη ανάλυση του όρου με βάση και την περίπτωση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της έχει έρθει στο παγκόσμιο προσκήνιο και στον πυρήνα της ιατρική επιστήμης. Επιπλέον στο συνέδριο θα υπάρχει ειδική ενότητα με τίτλο «Η συμβολή της Ισμήνης Κριάρη στη Βιοηθική», προς τιμήν της Ομότιμης Καθηγήτριας και πρώην Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου, Ισμήνης Κριάρη.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Κλιμάκιο International Chair in Bioethics και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Για το συνέδριο επίσης συνεργάζονται το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής και το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Βιοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν σημαίνοντες επιστήμονες από διάφορους κλάδους, από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναλύσουν από την ιδιαίτερη σκοπιά τους τα εν λόγω βιοηθικά ζητήματα καθώς και τις επιπτώσεις της «ενημερωμένης συγκατάθεσης».

Η Διεθνής Έδρα Βιοηθικής (International Chair in Bioethics) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός και πλέον αποτελεί και επίσημα Cooperation Center της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης (World Medical Association). Η WMA από την πλευρά της έχει μια μακρόχρονη ιστορία συνεργασίας με την ICB η οποία και έχει εξελιχθεί σημαντικά σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα μέσω της συνεργασίας στο Διεθνές Συνέδριο Βιοηθικής και, πιο πρόσφατα, στο Τμήμα Εκπαίδευσης Online δραστηριοτήτων της ICB.

Αυτή είναι η 6η συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείται στον ελληνόφωνο χώρο, η Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής με το εν λόγω διαδικτυακό συνέδριο. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, από τις 18.00-20.00 και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνδεθεί μέσω του ακόλουθου link:

 

Διαβάστε ακόμη...