Η ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν προφυλάσσει από τον διαβήτη

Ζήσης Ψάλλας

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μόνο ένα ή δύο ποτά την ημέρα δεν προστατεύονται από ενδοκρινικές παθήσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία επειδή σχετίζεται με πολλές ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι ηπατικές παθήσεις και οι καρδιακές παθήσεις. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, το κατά πόσον η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία παραμένει αμφιλεγόμενο.

«Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μέτριοι πότες μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία ή διαβήτη σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν πολύ. Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμη και η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (όχι περισσότερο από ένα τυπικό ποτό την ημέρα) δεν προστατεύει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο Tianyuan Lu, από το Πανεπιστήμιο McGill στο Κεμπέκ του Καναδά. «Επιβεβαιώσαμε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες μετρήσεις παχυσαρκίας (δείκτης μάζας σώματος, αναλογία μέσης-ισχίου, μάζα λίπους κ.λπ.) καθώς και σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2».

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα για την κατανάλωση αλκοόλ από 408.540 συμμετέχοντες στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και βρήκαν ότι άτομα που έπιναν περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα είχαν υψηλότερη μάζα λίπους και υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Αυτές οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Κανένα στοιχείο δεν υποστήριξε τη συσχέτιση μεταξύ μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και βελτιωμένων αποτελεσμάτων υγείας σε άτομα που έπιναν μέχρι επτά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα.

«Ελπίζουμε η έρευνά μας να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ και να ενημερώσει τις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για τη δημόσια υγεία σχετικά με τη χρήση αλκοόλ», είπε ο Lu. «Θέλουμε η δουλειά μας να ενθαρρύνει τον γενικό πληθυσμό να επιλέξει εναλλακτικές πιο υγιεινές συμπεριφορές από το ποτό».

Διαβάστε ακόμη...