Η έκθεση στο φως του ήλιου προκαλεί αυξημένη κατανάλωση φαγητού στους άνδρες

Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα ερευνητών που συνδέονται με διάφορα ιδρύματα στο Ισραήλ, σε συνεργασία με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ και το Ινστιτούτο για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία στη Γερμανία, διαπίστωσε ότι η έκθεση σε περισσότερο ηλιακό φως το καλοκαίρι οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης φαγητού -αλλά μόνο σε οι άνδρες.

Οι ερευνητές εξέταζαν τους τρόπους με τους οποίους το ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος σε ποντίκια, όταν παρατήρησαν ότι τα αρσενικά ποντίκια φαινόταν να πεινούν περισσότερο όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία. Ενδιαφερόμενοι, αναρωτήθηκαν αν το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και με τους ανθρώπους. Για να το μάθουν, έλαβαν δεδομένα από ένα κυβερνητικό ερωτηματολόγιο που στάλθηκε σε ανθρώπους σε όλο το Ισραήλ και ρωτούσαν για μια σειρά από θέματα υγείας και διατροφής. Βρήκαν ότι οι άνδρες τείνουν να τρώνε περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες από ό,τι τις άλλες εποχές. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες κατανάλωναν περίπου 15% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τις οποίες απέδωσαν στην μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως. Η πρόσληψη τροφής για τις γυναίκες δεν άλλαξε.

Οι ερευνητές εξέτασαν πιο προσεκτικά την ορμόνη γκρελίνη -κοινώς γνωστή ως ορμόνη της πείνας. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι παράγεται από κύτταρα στο στομάχι και μερικές φορές στο πάγκρεας, το λεπτό έντερο και τον εγκέφαλο. Μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, ενεργοποιώντας τους νευρώνες στον υποθάλαμο, ο οποίος αντιδρά δημιουργώντας την αίσθηση της πείνας. Η ορμόνη έχει επίσης βρεθεί ότι επηρεάζει και άλλες περιοχές του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή, η οποία μπορεί να διεγείρει την παραγωγή ντοπαμίνης. Τα επίπεδα γκρελίνης είναι γνωστό ότι αυξάνονται τόσο σε περιόδους πείνας όσο και λίγο πριν από την κατανάλωση ενός γεύματος.

Δοκιμές σε ποντίκια έδειξε ότι τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται σε αρσενικά ποντίκια που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία UVB. Η έκκριση της ορμόνης ανακαλύφθηκε επίσης σε δείγματα δέρματος που ελήφθησαν από άνδρες εθελοντές οι οποίοι εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία στο εργαστήριο. «Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα παρεμβαίνουν στην αλληλεπίδραση p53-χρωματίνης στον υποκινητή της γκρελίνης, εμποδίζοντας έτσι τη συμπεριφορά της γκρελίνης και της αναζήτησης τροφής ως απόκριση στην έκθεση στην UVB», δήλωσαν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη...