Η εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθά στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ζήσης Ψάλλας

Η θεραπεία ενός μοντέλου ποντικού πολλαπλής σκλήρυνσης με την ορμόνη εγκυμοσύνης οιστριόλη ανέστρεψε τη διάσπαση της μυελίνης στον φλοιό του εγκεφάλου, μια βασική περιοχή που επηρεάζεται στη σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το UCLA Health.

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, η φλεγμονή ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να αφαιρέσει την προστατευτική επικάλυψη μυελίνης γύρω από τις νευρικές ίνες στον φλοιό του εγκεφάλου, εμποδίζοντας τα ηλεκτρικά σήματα που στέλνονται και λαμβάνονται από τον εγκέφαλο. Η ατροφία του φλοιού σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σχετίζεται με μόνιμη επιδείνωση της αναπηρίας, όπως γνωστική εξασθένηση, εξασθένηση της όρασης, αδυναμία και απώλεια αισθήσεων.

Καμία επί του παρόντος διαθέσιμη θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας δεν μπορεί να επιδιορθώσει τη βλάβη στη μυελίνη. Αντίθετα, αυτές οι θεραπείες στοχεύουν στη φλεγμονή για να μειώσουν τις εξάρσεις των συμπτωμάτων και τις νέες ουλές του νευρικού ιστού. Προηγούμενη έρευνα του UCLA διαπίστωσε ότι η οιστριόλη, ένας τύπος οιστρογόνου που παράγεται κατά την εγκυμοσύνη, μείωσε την ατροφία του εγκεφάλου και βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με ΣΚΠ.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές αντιμετώπισαν ένα μοντέλο σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ποντίκια με οιστριόλη και διαπίστωσαν ότι απέτρεψε την ατροφία του εγκεφάλου και προκάλεσε επαναμυελίνωση στον φλοιό, υποδεικνύοντας ότι η θεραπεία μπορεί να επιδιορθώσει τη βλάβη που προκαλείται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας και όχι απλώς να επιβραδύνει την καταστροφή της μυελίνης.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που προσδιορίζει μια θεραπεία που θα μπορούσε να επιδιορθώσει τη μυελίνη στον φλοιό, αναιρώντας ορισμένες από τις βλάβες που προκαλούνται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

 

Διαβάστε ακόμη...