Ζήσης Ψάλλας
Τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλή σε λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες, παρόμοια με τη δυτική δίαιτα, είχαν υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα που σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, βρήκε μια μελέτη του University of California, Los Angeles.
Διαπιστώθηκαν ενδείξεις για το πώς το μικροβίωμα του εντερικού σωλήνα επηρεάζει τη φλεγμονή που προκαλεί ασθένειες, υποδεικνύοντας ότι η στόχευση της διεπαφής του βλεννογόνου του εντέρου, των βακτηρίων του εντέρου καθώς και των κυττάρων του λεπτού εντέρου μπορεί να είναι ένα νέο μέσο πρόληψης της συστηματικής φλεγμονής.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγουμένως μοντέλα ποντικιών με HIV που έλαβαν θεραπεία για να μελετήσουν αυτό το πρόβλημα. Διαπίστωσαν ότι η προσθήκη ενός συμπυκνώματος ντομάτας που ονομάζεται Tg6F στη δυτική διατροφή των ποντικών βελτίωσε το «διαρρέον έντερο» τους και μείωσε σημαντικά τη συστηματική φλεγμονή στα ποντίκια.
Για να μάθουν περισσότερα για το πώς η διατροφή σχετίζεται με τη φλεγμονή, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Pallavi Mukherjee τάισαν τα μισά ποντίκια με μια τυπική «δυτική διατροφή», υψηλή σε λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες, ενώ τα υπόλοιπα με την κανονική διατροφή των ποντικών, που είναι χαμηλή σε λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες. Οι ερευνητές εξέτασαν τα διατροφικά φωσφολιπίδια για να ταυτοποιήσουν τα αίτια της συστηματικής φλεγμονής.
Οι ερευνητές εστίασαν σε ένα λεπτό βλεννώδες στρώμα που είναι η διεπαφή μεταξύ των βακτηρίων στον αυλό της νήστιδας και των κυττάρων στην επιφάνεια της νήστιδας που προσλαμβάνουν τα διατροφικά συστατικά. Η νήστιδα βασίζεται σε αντιμικροβιακά πεπτίδια και πρωτεΐνες σε αυτό το λεπτό βλεννογόνο στρώμα για να εμποδίζει τα βακτήρια στον αυλό του εντέρου να αλληλεπιδρούν με τα κύτταρά του.
Στα ποντίκια που τρέφονταν με δυτική δίαιτα, η νήστιδα περιείχε υψηλά επίπεδα οξειδωμένων φωσφολιπιδίων. Είχαν επίσης χαμηλά επίπεδα αντιμικροβιακών πεπτιδίων και πρωτεϊνών. Σε συμφωνία με τη μείωση των επιπέδων των αντιμικροβιακών πεπτιδίων και πρωτεϊνών, ο αριθμός των βακτηρίων και τα επίπεδα του LPS αυξήθηκαν στη βλέννα της νήστιδας στα ποντίκια που τρέφονταν με δυτική διατροφή. Η διαπερατότητα της νήστιδας αυξήθηκε επίσης.
Η παροχέτευση λέμφου από τη νήστιδα ποντικών που τρέφονταν με τη δυτική δίαιτα περιείχε αυξημένα επίπεδα LPS όπως και το αίμα αυτών των ποντικών. Το LPS είναι γνωστό ότι προκαλεί φλεγμονή τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους και οι δείκτες συστηματικής φλεγμονής αυξήθηκαν στα ποντίκια που τρέφονταν με δυτική δίαιτα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Lipid Research.