Η διαβίωση σε χαμηλότερα ποσοστά οξυγόνου μπορεί να παρατείνει τη ζωή

Ζήσης Ψάλλας

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές έδειξαν ότι η μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου ή ο «περιορισμός οξυγόνου» σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε ποντίκια εργαστηρίου, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες αντιγήρανσης αυτής της μεθόδου. Ο Robert Rogers από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη των ΗΠΑ και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν αυτά τα ευρήματα σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Biology.

Οι ερευνητικές προσπάθειες για την παράταση της υγιούς διάρκειας ζωής έχουν εντοπίσει μια σειρά από χημικές ενώσεις και άλλες παρεμβάσεις που δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε πειραματόζωα -για παράδειγμα, το φάρμακο μετφορμίνη ή τον διατροφικό περιορισμό. Ο περιορισμός του οξυγόνου έχει επίσης συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε μαγιά, νηματώδεις και μύγες φρούτων. Ωστόσο, τα αποτελέσματά του περιορισμού του οξυγόνου στα θηλαστικά ήταν άγνωστα.

Για να διερευνήσουν το δυναμικό αντιγήρανσης του περιορισμού του οξυγόνου στα θηλαστικά, ο Rogers και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν εργαστηριακά πειράματα με ποντίκια που εκτράφηκαν για να γεράσουν πιο γρήγορα από άλλα, ενώ εμφάνισαν τα κλασικά σημάδια γήρανσης των θηλαστικών σε όλο τους το σώμα. Οι ερευνητές συνέκριναν τη διάρκεια ζωής των ποντικών που ζούσαν σε κανονικά επίπεδα ατμοσφαιρικού οξυγόνου (περίπου 21%) με τη διάρκεια ζωής των ποντικών που, στην ηλικία των 4 εβδομάδων, είχαν μεταφερθεί σε περιβάλλον διαβίωσης με χαμηλότερο ποσοστό οξυγόνου (11% -παρόμοιο σε υψόμετρο 5.000 μέτρων).

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στο περιβάλλον με περιορισμό οξυγόνου ζούσαν περίπου 50% περισσότερο από τα ποντίκια σε φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου, με διάμεση διάρκεια ζωής 23,6 εβδομάδες σε σύγκριση με 15,7 εβδομάδες. Τα ποντίκια με περιορισμό οξυγόνου είχαν επίσης καθυστερημένη εμφάνιση νευρολογικών ελλειμμάτων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ο περιορισμός θερμίδων παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ίδιου είδους ποντικιών που γηράσκουν γρήγορα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη νέα μελέτη. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν ο περιορισμός του οξυγόνου επέκτεινε τη διάρκεια ζωής τους απλώς κάνοντας τα ποντίκια να τρώνε λιγότερο. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι ο περιορισμός του οξυγόνου δεν επηρέασε την πρόσληψη τροφής, υποδηλώνοντας ότι έπαιζαν ρόλο άλλοι μηχανισμοί.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τη δυνατότητα αντιγήρανσης του περιορισμού του οξυγόνου στα θηλαστικά, ίσως συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Ωστόσο, θα χρειαστεί εκτενής πρόσθετη έρευνα για να αποσαφηνιστούν τα πιθανά οφέλη του και να φωτιστούν οι μοριακοί μηχανισμοί με τους οποίους λειτουργεί.

Διαβάστε ακόμη...