Η διατροφική διαταραχή δεν είναι ασθένεια μόνο των κοριτσιών

Ζήσης Ψάλλας

Τα κυρίαρχα στερεότυπα σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές υποδηλώνουν ότι πρόκειται για μια κατάσταση που σχετίζεται κυρίως με κορίτσια από πλούσιο περιβάλλον. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι τα αγόρια που ζουν σε μειονεκτικές συνθήκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διαταραγμένη διατροφή, ιδιαίτερα εάν έχουν υποκείμενους γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

«Αυτές είναι κρίσιμες πληροφορίες για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που διαφορετικά δεν μπορούν να ελέγξουν ή να αναγνωρίσουν τη διαταραχή διατροφής σε αυτόν τον πληθυσμό», δήλωσε η Megan Mikhail, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια Ph.D. στο πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Είναι επίσης σημαντικό για το κοινό να αναγνωρίσει ότι οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν όλους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που δεν ταιριάζουν στα ιστορικά στερεότυπα».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychopathology and Clinical Science, είναι η πρώτη που εξετάζει τις συσχετίσεις μεταξύ πολλαπλών μορφών μειονεκτημάτων και κινδύνου διαταραγμένης διατροφής στα αγόρια, καθώς και το πώς η μειονεκτική θέση μπορεί να αλληλεπιδράσει με βιολογικούς κινδύνους που επηρεάζουν τη διαταραχή διατροφής στα αγόρια.

Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο δείγμα αρρένων διδύμων με βάση τον πληθυσμό από το Μητρώο Διδύμων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αγόρια από πιο μειονεκτήματα ανέφεραν μεγαλύτερα συμπτώματα διατροφικής διαταραχής και είχαν προγενέστερη ενεργοποίηση γενετικών επιρροών στη διαταραχή διατροφής, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη όρος κίνδυνος.

Το δείγμα με βάση τον πληθυσμό επέτρεψε στους ερευνητές να αποφύγουν να παραβλέψουν άτομα που μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά την πρόσβαση σε φροντίδα ψυχικής υγείας. Εξέτασαν παράγοντες όπως το εισόδημα των γονέων και την εκπαίδευση για να δουν πώς αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με τα διαταραχή διατροφικών συμπτωμάτων στα αγόρια. Δεδομένου ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν δίδυμοι, οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να μελετήσουν τις γενετικές επιρροές στη διαταραγμένη διατροφή.

«Αυτή η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική μετά την πανδημία COVID-19, όταν πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες», δήλωσε η Kelly Klump, Καθηγήτρια Ψυχολογίας και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Οι στρεσογόνοι οικονομικοί παράγοντες θέτουν πολλούς νέους σε κίνδυνο για μια διατροφική διαταραχή, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει αυξημένος έλεγχος και πρόσβαση στη φροντίδα αυτών των νέων ανθρώπων».

Διαβάστε ακόμη...