Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει την πήξη αίματος στους απογόνους

Οι μητέρες που ακολουθούν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία των απογόνων τους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Μια ομάδα επιστημόνων από το University of Reading διαπίστωσε ότι τα αρσενικά παιδιά των θηλυκών ποντικών που ακολουθούσαν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν ανθυγιεινά αιμοπετάλια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος.

Αν και τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά παιδιά των μητέρων που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, εμφάνισαν μια ποικιλία κινδύνων που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, μόνο τα αιμοπετάλια των αρσενικών ποντικών ήταν μεγαλύτερα και υπερκινητικά, σε σύγκριση με τους απογόνους των μητέρων που τρέφονταν με μια κανονική διατροφή.

Ο Dyan Sellayah, λέκτορας κυτταρικού μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Reading είπε: "Οι καρδιακές παθήσεις είναι ένας από τους μεγαλύτερους δολοφόνους του Ηνωμένου Βασιλείου και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί κατά την πρώιμη ανάπτυξη, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κύησης όταν οι μητέρες ακολουθούν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή είναι παχύσαρκες. Ο κίνδυνος παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε ένα μοντέλο ποντικού παχυσαρκίας για να καταλάβουμε πώς μπορούν να προγραμματιστούν τα εξειδικευμένα κύτταρα αίματος γνωστά ως αιμοπετάλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αιμοπετάλια είναι σημαντικά για την πήξη του αίματος, αλλά είναι επίσης η αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων εάν ενεργοποιούνται σε λάθος χρόνο και τόπο".

Πάντως, τα παιδιά των μητέρων που τρέφονταν με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αλλά ακολούθησαν τη δίαιτα ελέγχου, δεν έδειξαν να έχουν τους ίδιους κινδύνους καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, όπου οι μητέρες είχαν λάβει μια τυπική δίαιτα και οι απόγονοί τους έτρωγαν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αυτά τα παιδιά είχαν υψηλότερα επίπεδα μάζας λίπους και άλλους καρδιαγγειακούς δείκτες, αλλά τα αιμοπετάλια τους ήταν φυσιολογικά. 

Ο Craig Hughes, λέκτορας καρδιοαγγειακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ είπε: "Αυτή η μελέτη αποκάλυψε ότι η μητρική παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνει τα αιμοπετάλια των απογόνων να γίνουν υπερδραστήρια, ως απόκριση σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατά την ενηλικίωση. Αυτά τα αποτελέσματα αυξάνουν την πιθανότητα για ανεπιθύμητη πήξη του αίματος (γνωστή ως θρόμβωση) κατά την ενηλικίωση. Οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί για τους οποίους οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά επηρεάζουν τους άντρες απογόνους εξακολουθούν να διερευνώνται".

Διαβάστε ακόμη...