Η διατροφή που οδηγεί σε μείωση των τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης

Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση φυτικής διατροφής μειώνει τα φλεγμονώδη διατροφικά τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) κατά 79%, σε σύγκριση με μείωση 15% για μια δίαιτα που περιλαμβάνει κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obesity Science & Practice.

Τα AGEs είναι ενώσεις που σχηματίζονται στην κυκλοφορία του αίματος όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη συνδυάζονται με τη γλυκόζη. Τα AGEs προκαλούν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, που οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα AGEs μπορούν να προσληφθούν μέσω της διατροφής. Τα ζωικά προϊόντα είναι γενικά υψηλότερα σε AGEs από τα φυτικά τρόφιμα. Τα AGEs σχηματίζονται επίσης κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού μεταβολισμού, αλλά σχηματίζονται με αυξημένο ρυθμό όταν ένα άτομο έχει μεταβολικό σύνδρομο -υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Στη μελέτη, 244 συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι χωρίστηκαν τυχαία στην ομάδα παρέμβασης, η οποία ακολούθησε μια φυτική διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και στην ομάδα ελέγχου που δεν έκανε αλλαγές στη διατροφή, για 16 εβδομάδες.

Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, μετρήθηκε η σύσταση του σώματος και αξιολογήθηκε η ευαισθησία στην ινσουλίνη. Τα διατροφικά AGEs υπολογίστηκαν με βάση τα αυτοαναφερόμενα αρχεία διατροφικής πρόσληψης. Μια βάση δεδομένων διατροφικών AGEs χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση της πρόσληψης διατροφικών AGEs.

Τα διατροφικά AGEs μειώθηκαν κατά 79% στην ομάδα της διατροφής με βάση τα φυτά, σε σύγκριση με 15% στην ομάδα ελέγχου. Περίπου το 55% της μείωσης των διατροφικών AGEs στην ομάδα με βάση τα φυτά αποδόθηκε στη μείωση της πρόσληψης κρέατος, το 26% στη μειωμένη πρόσληψη γαλακτοκομικών και το 15% στη μειωμένη κατανάλωση πρόσθετων λιπαρών. Η μείωση της κατανάλωσης λευκού κρέατος έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά στις διατροφικές ηλικίες που προέρχονται από το κρέας (59%), ακολουθούμενο από το επεξεργασμένο κρέας (27%).

Το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά περίπου 6,4 κιλά στην ομάδα με βάση τα φυτά, σε σύγκριση με περίπου 0,5 κιλά στην ομάδα ελέγχου, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης της λιπώδους μάζας, ιδίως του σπλαχνικού λίπους. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώθηκε στην ομάδα παρέμβασης.

Διαβάστε ακόμη...