Ζήσης Ψάλλας
Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, οι βιταμίνες Α, Β6, Β9 (φολικό οξύ), Β12, C και D καθώς και τα ανόργανα άλατα ψευδαργύρου, σεληνίου, σιδήρου και χαλκού είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει το ανοσοποιητικό σύστημα όπως πρέπει.
Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν τροφοδοτείται σωστά, αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε κακή ανταπόκριση στο εμβόλιο. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση εννέα μελετών που περιέλαβε 2.677 άτομα διαπίστωσε ότι αυτοί που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D ήταν λιγότερο προστατευμένοι έναντι δύο στελεχών της γρίπης μετά τον εμβολιασμό.
Αντίθετα, οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές συμπληρωμάτων μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρος και σελήνιο) σε ηλικιωμένους έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις.
Η χορήγηση καθημερινών συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε σε άτομα άνω των 65 ετών βρέθηκε να αυξάνει την ποσότητα αντισωμάτων που παρήγαγαν μετά τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β και του τετάνου.
Σε άτομα με ανεπάρκεια σεληνίου, τα καθημερινά συμπληρώματα του μετάλλου βρέθηκαν να βελτιώνουν ορισμένες πτυχές της ανοσολογικής απόκρισης σε ένα εμβόλιο ζώντος ιού της πολιομυελίτιδας και επίσης να μειώνουν την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Αυτό το τελευταίο αποτέλεσμα δείχνει το γεγονός ότι νέες ιογενείς παραλλαγές είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα των οποίων το σώμα έχει μεγαλύτερο «οξειδωτικό στρες». Το οξειδωτικό στρες είναι αυξημένο σε ανεπαρκή λήψη αντιοξειδωτικών θρεπτικών ουσιών, όπως είναι το σελήνιο και η βιταμίνη Ε.
Και, ενώ το ζήτημα της ανεπάρκειας επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους, δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτούς. Η έρευνα για την Εθνική Διατροφή και τη Διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου, το 2019, έδειξε «μια συνεχιζόμενη επιδείνωση των διατροφικών προσλήψεων και χρόνιες ελλείψεις πολλών θρεπτικών συστατικών που εμπλέκονται στην υποστήριξη των φυσιολογικών ανοσολογικών λειτουργιών» σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι ανεπάρκειες αφορούσαν τις βιταμίνες A, B12, C και D, τον ψευδάργυρο, το σελήνιο και το χαλκό.
Τέτοιες ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.
Δεδομένου αυτών των στοιχείων, κάποιοι ερευνητές προτείνουν σε εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα που περιέχει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση θρεπτικών ουσιών που είναι σημαντικά για την ανοσολογική λειτουργία για μια περίοδο εβδομάδων πριν και μετά τη λήψη του εμβολίου.