Η διάρκεια ζωής του εμβολίου κατά του Covid-19 μετά την απόψυξη

Σε ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία με θαλάμους βαθείας ψύξεως θα πρέπει να βρίσκονται τα εμβόλια για τον κορωνοϊό που θα έρθουν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά έχει εξασφαλίσει εφτά ψυγεία τα οποία χωρούν έως και 100.000 εμβόλια. Κάποιοι απ’ αυτούς θα παραμείνουν στις κεντρικές αποθήκες, ενώ τα υπόλοιπα ψυγεία θα μεταφερθούν σε πέντε με έξι κεντρικά σημεία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Οι οδηγίες για την φύλαξη των εμβολίων είναι σαφείς τόσο για την μεταφορά τους στους χώρους που θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί όσο και για την θερμοκρασία αλλά και το διάστημα που επιτρέπεται να παραμείνουν σε αυτούς.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται και το εμβόλιο της Pfizer για να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε υγειονομικούς και κλειστές δομές. Κι εδώ η σημαντικότερη πρόκληση στο χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι η διανομή του εμβολίου καθώς οι οδηγίες της εταιρείας Pfizer που θα διανέμει το εμβόλιο κατά του Covid-19 είναι συγκεκριμένες προς τους φορείς των κρατών που θα αναλάβουν τη μεταφορά τους.

Οι οδηγίες είναι οι εξής:

Τα εμβόλια πρέπει να φυλλάσσονται σε θερμοκρασία από -70 έως -80 βαθμούς Κελσίου. Όταν αφαιρεθούν από τα ψυγεία αυτά για να μεταφερθούν στα Κέντρα Υγείας αλλά και τους χώρους που θα γίνονται οι εμβολιασμοί, το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να παραμείνει έως και πέντε ημέρες σε χώρο με θερμοκρασία από 2 έως και 8 βαθμούς Κελσίου. Σε περίπτωση που παραμείνει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή σε διαφορετική θερμοκρασία, τότε το εμβόλιο χάνει την ισχύ του και δεν παρέχει κανένα αντίσωμα στον πολίτη.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί προς το παρόν είναι για το εάν η διανομή στην Ελλάδα θα γίνει απευθείας από τη χώρα παραγωγής ή ενδεχομένως μέσω κάποιων distribution centers σε κεντρικά σημεία στην Ευρώπη. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η εισαγωγή του εμβολίου στην Ελλάδα θα γίνει με αμιγώς αεροπορική ή με οδική μεταφορά ή και συνδυαστικά. 

Τα ψυγεία που θα φυλαχθούν τα εμβόλια  

Φωτογραφίες: UPS

Διαβάστε ακόμη...