Η διαλείπουσα νηστεία μειώνει τους δείκτες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και το Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αυστραλίας (SAHMRI) συνέκριναν δύο διαφορετικές δίαιτες: μια δίαιτα περιορισμένης χρονικής σίτισης (διαλειμματική νηστεία) και μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων για να δουν ποια ήταν πιο ωφέλιμη για άτομα που ήταν επιρρεπή στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. 

«Ακολουθώντας μια περιορισμένη χρονική περίοδο, η διαλείπουσα νηστεία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, Καθηγήτρια Leonie Heilbronn, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.

«Οι άνθρωποι που νήστευαν για τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τρώγοντας μόνο μεταξύ 8 π.μ. και 12 μ.μ. αυτές τις ημέρες, έδειξαν μεγαλύτερη ανοχή στη γλυκόζη μετά από 6 μήνες από εκείνους που έκαναν καθημερινή δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

«Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν την διαλειμματική νηστεία ήταν πιο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη και επίσης παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση των λιπιδίων του αίματος από αυτούς που έκαναν δίαιτα χαμηλών θερμίδων».

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην ινσουλίνη και χάνεται η ικανότητα παραγωγής της ορμόνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 60% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να προληφθούν με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια Αυστραλοί ζουν αυτή τη στιγμή με την πάθηση, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία.

Υπήρχαν περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες σ' αυτή τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine. Οι συμμετέχοντες τόσο στη διαλειμματική νηστεία όσο και στη δίαιτα χαμηλών θερμίδων παρουσίασαν παρόμοια απώλεια βάρους.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο μέχρι σήμερα και η πρώτη που αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί τη γλυκόζη μετά από ένα γεύμα, που είναι καλύτερος δείκτης κινδύνου διαβήτη από ένα τεστ νηστείας», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Xiao Tong Teong, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

Διαβάστε ακόμη...