Η δίαιτα που αυξάνει την τεστοστερόνη

Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από μια κετογονική δίαιτα χαμηλών θερμίδων για τέσσερις εβδομάδες, το σωματικό βάρος, το λίπος και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μειώθηκαν και βρέθηκε επίσης σημαντική αύξηση των συνολικών επιπέδων τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για τις σεξουαλικές και αναπαραγωγικές λειτουργίες, ωστόσο, παίζει σημαντικό ρόλο στη χρήση των θερμίδων και στο μεταβολισμό.

Αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη που εξέτασε την επίδραση μιας κετογονικής δίαιτας, πολύ χαμηλών θερμίδων, στα επίπεδα τεστοστερόνης και της σφαιρίνης δεσμεύουσας τις φυλετικές ορμόνες (SHBG: Sex hormone-binding globulin). Υπογραμμίζει τη στενή σχέση μεταξύ της δράσης της ινσουλίνης, της ενεργειακής ισορροπίας και της λειτουργίας των όρχεων.

Δεδομένου ότι οι άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μπορούν επίσης να έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και SHBG, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι περαιτέρω έρευνα σχετικά με μια κετογονική δίαιτα χαμηλών θερμίδων και η επίδρασή της στην τεστοστερόνη και την SHBG μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή για πρόσθετη έρευνα.

Ο παγκόσμιος επιπολασμός της παχυσαρκίας σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 1980 και 2008. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, συνιστώνται ευρέως διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής, δραστηριότητες και θεραπείες. Μια κετογενική δίαιτα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μία αντιμετώπιση. Η δίαιτα αυτή αποτελείται από λίγες πρωτεΐνες και πολύ λίγους υδατάνθρακες, και όταν γίνεται με πολύ χαμηλές θερμίδες συνιστάται η καθημερινή πρόσληψη λιγότερων από 800 θερμίδων. 

Ο Δρ. Angelo Cignarelli και μια ομάδα συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι στην Ιταλία διερεύνησαν εάν η κετογονική δίαιτα θα είχε την ίδια, θετική επίδραση που έχει στο σωματικό βάρος και στα επίπεδα τεστοστερόνης και SHBG. Οι 17 άνδρες της μελέτης υποβλήθηκαν σε κετογονική δίαιτα χαμηλών θερμίδων για τέσσερις εβδομάδες και διάφορα τεστ πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά από μία και τέσσερις εβδομάδες.

"Στόχος ήταν να αξιολογήσουμε την απόκριση των επιπέδων της ολικής τεστοστερόνης και των ορμονών του φύλου σε μια κετογονική δίαιτα με πολύ χαμηλές θερμίδες σε μια ομάδα υπέρβαρων ή παχύσαρκων μη διαβητικών ανδρών και αυτό που βρήκαμε ήταν ότι υπάρχει μια αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ της δίαιτας, της δράσης της ινσουλίνης, της ενεργειακής ισορροπίας και της λειτουργίας των όρχεων", είπε ο Cignarelli.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο 23ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας (e-ECE 2021).

Διαβάστε ακόμη...