Ζήσης Ψάλλας
Σύμφωνα με μια κινεζική παροιμία, "για να ζήσετε μια μακρά και υγιή ζωή, φάτε μέχρι το στομάχι να γεμίσει κατά 70 τοις εκατό." Πράγματι, ένας διατροφικός περιορισμός κατά 30% καταστέλλει τους όγκους του ήπατος που αναπτύσσονται λόγω λιπαρού συκωτιού. Αυτό έδειξε μια μελέτη σε ποντίκια, η οποία είναι πολύ πιθανό να ισχύει και στον άνθρωπο.
Ο καρκίνος του ήπατος λόγω υπερβολικής συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες. Προκειμένου να αλλάξει αυτή η ατυχής κατάσταση, είναι σημαντικό να μειωθεί μια πάθηση που αποκαλείται λιπαρό συκώτι.
Τις περισσότερες φορές η αιτία του λιπώδους ήπατος είναι η υπερκατανάλωση τροφής και η έλλειψη άσκησης -άλλη αιτία είναι η κατανάλωση αλκοόλ.
Το λιπαρό συκώτι συχνά βελτιώνεται μέσω δίαιτας και μείωσης του σωματικού βάρους. Ως εκ τούτου, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Shinshu, στην Ιαπωνία, έθεσε το ερώτημα: μπορεί η κατανάλωση λιγότερων τροφών να καταστέλλει επίσης τον καρκίνο του ήπατος που προκαλείται από το λιπώδες ήπαρ;
Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να δείξει ότι η μείωση της πρόσληψης τροφής κατά 30% είναι αποτελεσματική στη μείωση του καρκίνου του ήπατος λόγω λιπαρού συκωτιού.
Το λιπώδες ήπαρ είναι μια πολύ κοινή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και καρκίνο. Απλώς μέσω περιορισμού της διατροφής, η συχνότητα εμφάνισης όγκων του ήπατος που σχετίζονται με το λιπώδες ήπαρ σε ποντίκια που έφεραν τον ιό της ηπατίτιδας C μειώθηκε από το 41% στο 8%, σε διάστημα 15 μηνών.
Αν και έχουν υπάρξει μελέτες που έδειξαν τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, του λιπώδους ήπατος και του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, ο αντίκτυπος και ο μηχανισμός του διατροφικού περιορισμού στον καρκίνο δεν είναι καλά κατανοητοί.
Η μείωση της πρόσληψης τροφής καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή, τη γήρανση και τη σηματοδότηση της ινσουλίνης ενώ αυξάνει την αυτοφαγία. Η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες δημιουργεί ένα περιβάλλον στο σώμα που ευνοεί την ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων. Η αυτοφαγία είναι ο μηχανισμός με τον οποίο το σώμα καθαρίζει τα κατεστραμμένα κύτταρα, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
Ο Naoki Tanaka, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Shinshu και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης θεωρεί ότι μπορεί να εξαλειφθεί η κίρρωση του ήπατος και ο καρκίνος που έχουν αιτία το λιπαρό συκώτι, με εξατομικευμένη διατροφική καθοδήγηση και προώθηση μιας διατροφικής συνήθειας να σταματάει κανείς να τρώει όταν λάβει το 70% των θερμίδων.
Σε τρεις άλλες μελέτες που διεξήχθησαν από τον Tanaka, χρησιμοποιώντας το ίδιο μοντέλο ποντικού, η επίδραση μιας διατροφής πλούσιας σε χοληστερόλη, κορεσμένων λιπών και τρανς λιπαρών αποδείχθηκε ότι αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης όγκων του ήπατος. Ο Tanaka θεωρεί πως έχει σημασία όχι μόνο η ποσότητα πρόσληψης λίπους, αλλά και η «ποιότητα» των διαιτητικών λιπών. Αυτό ελπίζει να το διευκρινίσει σε μελλοντικές μελέτες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ο διατροφικός περιορισμός καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου στον άνθρωπο μέσω της επιβράδυνσης του ρυθμού γήρανσης.