Θάνος Ξυδόπουλος
Μερικοί ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή νόσο COVID-19 φαίνεται να αντιμετωπίζουν φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδίτιδα) που διαφέρει από τη φλεγμονή που προκαλείται από άλλους ιούς, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ENDO 2021, την ετήσια συνάντηση της Endocrine Society.
Την άνοιξη του 2020, το 15% των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Fondazione IRCCS Ca' Granda Policlinico Hospital του Μιλάνου, στην Ιταλία, είχαν αλλοιώσεις θυρεοειδικών ορμονών λόγω πολυπαραγοντικών αιτιών, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής του θυρεοειδούς. Συγκριτικά, μόνο το 1% των νοσοκομειακών ασθενών κατά την ίδια περίοδο το 2019 πριν από την πανδημία είχε αλλοιώσεις στον θυρεοειδή.
Τα άτομα με θυρεοειδίτιδα που προκαλείται από άλλους ιούς, συνήθως ανακτούν τη λειτουργία του θυρεοειδούς βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, υπάρχει μακροπρόθεσμος αυξημένος κίνδυνος μόνιμης μειωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς, που προκαλείται από επιδράσεις της ιογενούς λοίμωξης αργά ή από το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Ilaria Muller, από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία.
Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν η θυρεοειδίτιδα που σχετίζεται με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 ο οποίος προκαλεί τη νόσο COVID-19, ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με τη φλεγμονή του θυρεοειδούς που προκαλείται από άλλους ιούς. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της λειτουργίας του θυρεοειδούς των ασθενών κάθε τρεις μήνες μετά από τη νοσηλεία τους για μέτρια έως σοβαρή νόσο COVID-19. Οι ασθενείς υποβάλλονταν σε εξέταση ρουτίνας αίματος και υπερήχων για την παρακολούθηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και των σημείων φλεγμονής.
Η Muller διαπίστωσε ότι η θυρεοειδίτιδα σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή νόσο COVID-19 διαφέρει από την τυπική θυρεοειδίτιδα με διάφορους τρόπους. Αυτά περιλαμβάνουν την απουσία πόνου στον αυχένα, την παρουσία ήπιας δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς, την υψηλότερη συχνότητα μεταξύ των ανδρών και τη συσχέτιση με τη σοβαρή νόσο COVID-19.
"Μετά από τρεις μήνες, η λειτουργία του θυρεοειδούς των ασθενών έχει ομαλοποιηθεί, αλλά σημάδια φλεγμονής υπήρχαν ακόμη στο ένα τρίτο των ασθενών", δήλωσε η Muller. "Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε αυτούς τους ασθενείς για να δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν ο ιός SARS-CoV-2 έχει αρνητικές επιδράσεις στην εμφάνιση του θυρεοειδούς αδένα".