Η COVID-19 έχει παρατεταμένη επίδραση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ζήσης Ψάλλας

Στη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα της νόσου COVID-19 μεταξύ μη νοσοκομειακών εγκύων γυναικών, οι ερευνητές ανέλυσαν την κλινική πορεία και τα αποτελέσματα 594 γυναικών που είχαν βρεθεί θετικές τον ιό SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Διαπίστωσαν ότι τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα για τις έγκυες γυναίκες ήταν βήχας, πονόλαιμος, πόνοι στο σώμα και πυρετός. Οι μισές είχαν συμπτώματα μετά από 3 εβδομάδες και το 25% είχαν συμπτώματα μετά από 8 εβδομάδες. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology.

Η μελέτη PRIORITY (Pregnancy CoRonavIrus Outcome RegIsTrY) ξεκίνησε τον Μάρτιο 2020 και είναι μια συνεχιζόμενη μελέτη στις ΗΠΑ για γυναίκες που είναι έγκυες ή έως και 6 εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη και έχουν επιβεβαιωμένη ή ύποπτη περίπτωση COVID-19.

Ενώ η προηγούμενη έρευνα σχετικά με τη μόλυνση του SARS-CoV-2 κατά την εγκυμοσύνη επικεντρώθηκε σε νοσοκομειακούς ασθενείς, η νέα ανάλυση επικεντρώθηκε σε περιπατητικούς ασθενείς -αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία. Οι συμμετέχουσες στη μελέτη ήταν θετικές μεταξύ 22 Μαρτίου και 10 Ιουλίου και είχαν μέση ηλικία 31 ετών. Οι εργαζόμενες στην υγειονομική περίθαλψη αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων. Η μέση ηλικία κύησης κατά τη στιγμή της εγγραφής στη μελέτη ήταν περίπου 24 εβδομάδες.

Οι ερευνητές βρήκαν αρκετά κοινά συμπτώματα της COVID-19, αλλά επίσης ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό περιπλέκονταν από αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα της κανονικής εγκυμοσύνης, όπως ναυτία, κόπωση και συμφόρηση.

Τα κύρια συμπτώματα ήταν βήχας (20%), πονόλαιμος (16%), πόνοι στο σώμα (12%) και πυρετός (12%). Συγκριτικά, ο πυρετός εμφανίζεται στο 43% των μη έγκυων νοσοκομειακών ασθενών. Η απώλεια γεύσης ή οσμής ήταν το πρώτο σύμπτωμα στο 6% των εγκύων. Άλλα συμπτώματα ήταν δύσπνοια, ρινική καταρροή, φτάρνισμα, ναυτία, πονόλαιμο, εμετός και ζάλη. Το 60% των γυναικών δεν είχε συμπτώματα μετά από 4 εβδομάδες ασθένειας, αλλά για το 25%, τα συμπτώματα επέμειναν μέχρι 8 ή περισσότερες εβδομάδες. Ο μέσος χρόνος για την επίλυση των συμπτωμάτων ήταν 37 ημέρες.

Διαβάστε ακόμη...