Η άσκηση συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία

Ζήσης Ψάλλας

Η τακτική αερόβια άσκηση, ευρέως γνωστή ως «κάρδιο», συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία, ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα από τα συνιστώμενα, βρήκε μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένα επίπεδο πάνω από το οποίο οι επιδράσεις σταθεροποιούνται ή -στην περίπτωση των δραστηριοτήτων μυϊκής ενδυνάμωσης- γίνονται δυνητικά επιβλαβείς, προτείνουν τα ευρήματα.

Συνιστάται στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση, ή 75 λεπτά έντονης έντασης, αερόβια σωματική δραστηριότητα, συν δραστηριότητα μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Εκτός από τη διατήρηση της καλής υγείας και την αποτροπή σοβαρών ασθενειών, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να προστατεύσει από το θάνατο από γρίπη ή πνευμονία, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ήθελαν να ανακαλύψουν εάν συγκεκριμένοι τύποι και διάρκεια σωματικής δραστηριότητας μπορεί να σχετίζονται με αυτόν τον μειωμένο κίνδυνο. Βασίστηκαν στις απαντήσεις 577.909 ενηλίκων που είχαν λάβει μέρος στην National Health Interview Survey (NHIS) μεταξύ 1998 και 2018. 

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης εννιά ετών, πέθαναν 81.431 συμμετέχοντες και 1.516 και από αυτούς τους θανάτους αποδόθηκαν σε γρίπη και πνευμονία. Όσοι εκπλήρωναν και τους δύο συνιστώμενους στόχους εβδομαδιαίας σωματικής δραστηριότητας -αερόβια άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση- είχαν 48% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν κάλυπταν κανέναν στόχο -ελήφθησαν υπόψη άλλοι πιθανοί παράγοντες επιρροής.

Η επίτευξη μόνο του στόχου αερόβιας δραστηριότητας συσχετίστηκε με 36% χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ η επίτευξη μόνο του στόχου μυϊκής ενδυνάμωσης δεν συσχετίστηκε με καμία σημαντική διαφορά στον κίνδυνο. Η αερόβια σωματική δραστηριότητα 10–149 λεπτά, 150–300 λεπτά και 301–600 λεπτά την εβδομάδα συσχετίστηκε με, 21%, 41% και 50% χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τη μη άσκηση. Αλλά δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόσθετο όφελος πάνω από 600 εβδομαδιαία λεπτά.

Όταν επρόκειτο για δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης, σε σύγκριση με λιγότερες από δύο εβδομαδιαίες συνεδρίες, η επίτευξη του στόχου των δύο συνεδριών συσχετίστηκε με 47% χαμηλότερο κίνδυνο, αλλά επτά ή περισσότερες συνεδρίες στην εβδομάδα συσχετίστηκαν με 41% υψηλότερο κίνδυνο.

 

Διαβάστε ακόμη...