Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρων επιπλοκών της νόσου COVID-19

Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε ένα αναπνευστικό πρόβλημα που ονομάζεται σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS – Acute Respiratory Distress Syndrome).

Το ARDS είναι ένας τύπος αναπνευστικής ανεπάρκειας που χαρακτηρίζεται από ταχεία έναρξη εκτεταμένης φλεγμονής στους πνεύμονες και εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στα όργανα. Έχει αναφερθεί σε πολλούς ασθενείς με COVID-19.

Μπορεί να συμβεί όταν η ιογενής λοίμωξη των κυττάρων στους πνεύμονες ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και προσελκύει τα λευκά αιμοσφαίρια να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στον πνευμονικό ιστό για να καταπολεμήσουν την ιογενή λοίμωξη.

Ωστόσο, όταν εμφανίζονται πάρα πολλά λευκά αιμοσφαίρια στον ιστό του πνεύμονα ταυτόχρονα, μπορεί να προκληθεί βλάβη στον ιστό του πνεύμονα. Αυτό οφείλεται στο ότι παράγουν πάρα πολλά επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες τα οποία διασπούν τις πρωτεΐνες, την κυτταρική μεμβράνη και το DNA των κυττάρων. Κατά συνέπεια, τα αιμοφόρα αγγεία στον πνεύμονα διαρρέουν, προκαλώντας τη συσσώρευση υγρού στον πνευμονικό ιστό και οι αερόσακοι του πνεύμονα γεμίζουν με υγρό. Αυτό αποτρέπει τους αερόσακους, που ονομάζονται κυψελίδες, να γεμίσουν με αέρα, εμποδίζοντας το οξυγόνο του αέρα να περάσει στο αίμα. 

Το πρώτο βήμα στην περίπλοκη διαδικασία της νόσου ARDS είναι ότι η επένδυση των αιμοφόρων αγγείων γίνεται κολλώδης. Τα λευκά αιμοσφαίρια κολλάνε σε πρωτεΐνες που είναι πάνω στα ενδοθηλιακά κύτταρα, ένα φαινόμενο που ονομάζεται "ενεργοποίηση ενδοθηλιακών κυττάρων".

 Όσο μεγαλύτερη είναι η ενεργοποίηση των ενδοθηλιακών κυττάρων, τόσο περισσότερες ελεύθερες ρίζες απελευθερώνουν τα λευκά αιμοσφαίρια. Αυτό με τη σειρά του καταστρέφει τα ενδοθηλιακά κύτταρα, κάνοντας τα αιμοφόρα αγγεία να διαρρέουν βλάπτοντας τον πνευμονικό ιστό.

Η άσκηση αντοχής προάγει την παραγωγή ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται εξωκυτταρική δισμουτάση του υπεροξειδίου (EcSOD). Αυτό το ένζυμο αντιμετωπίζει την ελεύθερη ρίζα που ονομάζεται το υπεροξείδιο.

Το EcSOD είναι το μόνο αντιοξειδωτικό ένζυμο που εκκρίνεται στο αίμα φτάνοντας σε άλλα ζωτικά όργανα ενώ συνδέεται με τα ενδοθηλιακά κύτταρα και άλλα κύτταρα μέσω μιας μοναδικής δομής δέσμευσης του ενζύμου. 

Η αύξηση της ποσότητας EcSOD στο αίμα και τα ζωτικά όργανα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση για την προστασία των πνευμόνων και άλλων ζωτικών οργάνων από βλάβες που προκαλούνται από το ARDS και την πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων.

Διαβάστε ακόμη...