Η άσκηση μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση της διάσεισης

Ζήσης Ψάλλας

Οι έφηβοι αθλητές αναρρώνουν από διάσειση νωρίτερα εάν κάνουν ελαφριά αερόβια άσκηση αντί να ξεκουράζονται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αντί για τη λεγόμενη «θεραπεία με κουκούλι», η νέα θεραπεία υποστηριζόμενη από την έρευνα προτείνει στους νεαρούς ασθενείς με διάσειση να σηκώνονται από το κρεβάτι και να κάνουν προστατευμένη άσκηση.

«Αυτό που διαπίστωσε η έρευνα ήταν ότι οι έφηβοι δυσκολεύονταν να αναρρώσουν από διάσειση που σχετίζονται με τον αθλητισμό, αν είχαν αποκλειστεί εντελώς σε ένα δωμάτιο», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Τράβις Μίλερ, από το Penn State Health Sports Medicine.

«Οι πρόσφατες μελέτες μας δείχνουν ότι είναι μια χαρά να επιστρέψουμε σε κάποιες ελαφριές ασκήσεις, εάν παρακολουθούνται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες», δήλωσε ο Μίλερ. «Η εφαρμογή ελαφριάς άσκησης που δεν επιδεινώνει τα συμπτώματα μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάρρωσης και στην ταχύτερη επιστροφή των αθλητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες».

Η θεραπεία για εφήβους με υποψία ή διαγνωσμένη διάσειση ξεκινά τυπικά με 24 έως 48 ώρες σχετικής ανάπαυσης, ακολουθούμενη από προσεκτική άσκηση.

«Οι ασθενείς συνήθως ξεκινούν με ελαφριά καρδιο, όπως περπάτημα ή στατικό ποδήλατο. Δεν θα έβαζα κάποιον στο κανονικό ποδήλατο, όπου θα μπορούσε να πέσει και να τραυματίσει το κεφάλι του», είπε ο Μίλερ. «Καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν και οι μέρες περνούν, μπορείτε να αυξήσετε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης».

Οι νεαροί αθλητές μπορεί να θέλουν να επιστρέψουν βιαστικά στην πλήρη δραστηριότητα, αλλά αυτό δεν είναι καλή ιδέα γιατί μπορεί να εμφανίσουν χρόνια συμπτώματα -όπως πονοκεφάλους, ομίχλη εγκεφάλου και δυσκολία συγκέντρωσης- και μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε περαιτέρω διάσειση.

«Αναγνωρίζουμε ότι θέλουν να επιστρέψουν στην πλήρη συμμετοχή όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εμείς, ως επαγγελματίες της αθλητιατρικής το θέλουμε επίσης. Μεγαλώσαμε αγαπώντας να παίζουμε. Έχουμε εκπαιδευτεί για να σας φέρουμε πίσω με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο», είπε ο Μίλερ. «Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι τα συμπτώματα επιλύονται επιτυχώς και ότι τηρούμε όλες τις οδηγίες για ανάκαμψη πριν επιστρέψουμε στο γήπεδο ή στο παγοδρόμιο», είπε, τονίζοντας ότι αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες επαναλαμβανόμενης διάσεισης.

Διαβάστε ακόμη...