Η άσκηση μειώνει τις θερμίδες που καίγονται σε ηρεμία στα παχύσαρκα άτομα

Ζήσης Ψάλλας

Η άσκηση μειώνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγεται σε κατάσταση ηρεμίας σε άτομα με παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Shenzhen (SIAT) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου Roehampton.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται καίνε λιγότερες θερμίδες για τη συντήρηση του σώματος, μειώνοντας έτσι σημαντικά τα οφέλη από την καύση των θερμίδων κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτή η μείωση της ενέργειας σε ηρεμία ήταν πιο έντονη στα παχύσαρκα άτομα και στους ηλικιωμένους.

Η ανάλυση που βασίστηκε σε δεδομένα 1.750 ενηλίκων χρησιμοποίησε νερό με διπλή επισήμανση (ένας τρόπος που δείχνει τις θερμίδες που καίει το σώμα) και έδειξε ότι σε άτομα με υψηλότερο ΔΜΣ, το 51% των θερμίδων που καίγονται αφορούν την σωματική δραστηριότητα. Για όσους έχουν κανονικό ΔΜΣ, το 72% των θερμίδων που καίγονται κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας αντικατοπτρίζονται στη συνολική δαπάνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της σωματικής δραστηριότητας στις δαπάνες ενέργειας και πώς αυτές οι επιδράσεις διαφέρουν μεταξύ των ατόμων. "Όταν εγγράφονται σε προγράμματα άσκησης για απώλεια βάρους, οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν λίγο βάρος. Μερικά άτομα χάνουν πολλά κιλά, αλλά μερικά άτυχα άτομα παίρνουν πραγματικά βάρος", δήλωσε ο καθηγητής John Speakman, συγγραφέας της μελέτης.

Ο λόγος για αυτές τις μεμονωμένες αποκρίσεις οφείλεται πιθανώς στους λεγόμενους αντισταθμιστικούς μηχανισμούς. Αυτοί περιλαμβάνουν την κατανάλωση περισσότερης τροφής είτε επειδή η άσκηση διεγείρει την όρεξη είτε επειδή μειώνει τις ενεργειακές δαπάνες μας σε άλλες καταστάσεις όπως είναι ο μεταβολισμός ηρεμίας (βασικός μεταβολισμός), έτσι ώστε η άσκηση να συνεισφέρει στην πραγματικότητα λιγότερο στην καύση των θερμίδων.

"Αλλά θέλαμε να μάθουμε γιατί μερικοί άνθρωποι δείχνουν τέτοιους αντισταθμιστικούς μηχανισμούς και άλλοι όχι", δήλωσε ο καθηγητής Lewis Halsey από το Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικεφαλής της μελέτης.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι δύο πράγματα κυριαρχούν στην έκταση της αντιστάθμισης. Το ένα είναι η ηλικία -οι ηλικιωμένοι αντισταθμίζουν περισσότερο. Το άλλο είναι η παχυσαρκία. Οι άνθρωποι που ζουν με παχυσαρκία μειώνουν το μεταβολισμό τους κατά την ανάπαυση όταν γίνονται πιο δραστήριοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι για κάθε θερμίδα που ξοδεύουν με την άσκηση εξοικονομούν περίπου μισή θερμίδα στην ξεκούραση.

Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα για τα άτομα με παχυσαρκία. Για αυτούς τους ανθρώπους, η απώλεια βάρους με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι πιθανότατα πολύ πιο δύσκολη από ό, τι για ένα αδύνατο άτομο, του οποίου η αντιστάθμιση είναι πολύ μικρότερη και η ανάγκη του να χάσει βάρος είναι πολύ χαμηλότερη.

"Σε όλο τον κόσμο, οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές τείνουν να συστήσουν έλλειμμα 500-600 θερμίδων μέσω άσκησης και δίαιτας για απώλεια βάρους. Ωστόσο, δεν λαμβάνουν υπόψη τη μείωση των θερμίδων που καίγονται στις πιο βασικές ανθρώπινες λειτουργίες καθώς το σώμα αντισταθμίζει τις θερμίδες που καίγονται στην άσκηση", δήλωσε ο Halsey.

Ο Speakman πρόσθεσε ότι "αυτή η ανάλυση δείχνει πώς τα άτομα δεν είναι όλα τα ίδια στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την ενέργειάς τους. Τα παχύσαρκα άτομα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο να διατηρούν τα αποθέματα λίπους τους, καθιστώντας δύσκολη την απώλεια βάρους".

Διαβάστε ακόμη...