Ζήσης Ψάλλας
Μέχρι τώρα, η σχέση μεταξύ προπόνησης ενδυνάμωσης και απώλειας λίπους ήταν ασαφής. Μελέτες έχουν διερευνήσει αυτόν τον σύνδεσμο στο παρελθόν, αλλά τα μεγέθη των δειγμάτων τους ήταν μικρά, κάτι που δυσκολεύει την εύρεση στατιστικά σημαντικών αποτελεσμάτων.
Ερευνητές από το University of New South Wales συγκέντρωσαν τα ευρήματα από 58 μελέτες που χρησιμοποίησαν πολύ ακριβείς μορφές μέτρησης του σωματικού λίπους (σαρώσεις σώματος, που μπορούν να διαφοροποιήσουν τη λιπώδη μάζα από τη μη λιπώδη) για να μετρήσουν τα αποτελέσματα από προγράμματα προπόνησης δύναμης. Συνολικά, οι μελέτες περιελάμβαναν 3000 άτομα, κανένας από τους οποίους δεν είχε προηγούμενη εμπειρία άσκησης με βάρη.
Ενώ τα προγράμματα προπόνησης δύναμης διέφεραν μεταξύ των μελετών, οι συμμετέχοντες ασκούνταν για περίπου 45-60 λεπτά σε κάθε συνεδρία κατά μέσο όρο 2,7 φορές την εβδομάδα. Τα προγράμματα διήρκεσαν περίπου πέντε μήνες. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έχασαν το 1,4% του συνολικού σωματικού τους λίπους με τα προπονητικά προγράμματα, περίπου μισό κιλό λίπους για τους περισσότερους συμμετέχοντες.
Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η προπόνηση δύναμης δεν συνεισφέρει στην απώλεια λίπους οφείλεται σε ανακριβείς τρόπους μέτρησης του λίπους. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται στον αριθμό που βλέπουν στη ζυγαριά -δηλαδή το συνολικό σωματικό βάρος τους. Αλλά αυτό δεν διαφοροποιεί τη λιπώδη μάζα από οτιδήποτε άλλο αποτελεί το σώμα, όπως το νερό, τα οστά και τους μυς.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια υπο-ανάλυση που συγκρίνει πώς διαφορετικοί τρόποι μέτρησης του λίπους μπορούν να επηρεάσουν τα ευρήματα μιας μελέτης. Είναι ενδιαφέρον πως όταν οι μελέτες χρησιμοποιούσαν πιο ακριβείς μετρήσεις όπως οι σαρώσεις σώματος, έτειναν να δείχνουν χαμηλότερες συνολικές αλλαγές στο σωματικό λίπος.
«Η χρήση ακριβών μετρήσεων λίπους είναι σημαντική γιατί μας δίνει μια πιο ρεαλιστική ιδέα για το τι πρέπει να περιμένουμε από το σώμα», είπε ο Michael Wewege, υποψήφιος διδάκτορας. «Η προπόνηση με αντιστάσεις κάνει τόσα πολλά φανταστικά πράγματα στο σώμα που άλλες μορφές άσκησης δεν το κάνουν, όπως η βελτίωση της οστικής πυκνότητας, της άπαχης μάζας και της ποιότητας των μυών. Τώρα, γνωρίζουμε επιπλέον ότι προσφέρει επίσης ένα όφελος που προηγουμένως πιστεύαμε ότι προερχόταν μόνο από την αεροβική άσκηση», είπε ο Wewege.