Η άσκηση αυξάνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ζήσης Ψάλλας

Μια συστηματική ανασκόπηση δείχνει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τον κίνδυνο να αρρωστήσει κάποιος και να πεθάνει από μολυσματικές ασθένειες κατά περισσότερο από 33% και αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εκστρατειών εμβολιασμού. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις για την αντιμετώπιση πανδημιών.

Η μελέτη εξέτασε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που σχετίζονται με την επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο ασθένειας όπως η πνευμονία -μια συχνή αιτία θανάτου από COVID-19. Και βρήκε συνεπή και συναρπαστικά στοιχεία σε έξι μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα τα οποία πληρούσαν τις προτεινόμενες οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα -30 λεπτά δραστηριότητας, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Το συμπέρασμα ήταν ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας και θανάτου από μολυσματικές ασθένειες κατά 37%.

Αυτό προσθέτει στα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικά για τη νόσο COVID-19. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον το ίδιο ισχυρό με άλλους παράγοντες κινδύνου για COVID-19, όπως ηλικία, η υποκείμενη ασθένεια και ο διαβήτης.

Οι ερευνητές βρήκαν αξιόπιστες ενδείξεις ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε 35 ανεξάρτητες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, η τακτική φυσική δραστηριότητα οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα του αντισώματος ανοσοσφαιρίνης IgA. Αυτό το αντίσωμα επικαλύπτει τη βλεννογόνο μεμβράνη των πνευμόνων και άλλα μέρη του σώματός μας όπου μπορούν να εισέλθουν ιοί και βακτήρια.

Η τακτική φυσική δραστηριότητα αυξάνει επίσης τον αριθμό των κυττάρων CD4 + T, τα οποία είναι υπεύθυνα για την προειδοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια μικροβιακή επίθεση και τη ρύθμιση της απόκρισης της.

Υπάρχουν τρεις μηχανισμοί που καθιστούν τη σωματική δραστηριότητα αποτελεσματική κατά των μολυσματικών ασθενειών.

Πρώτον, προστατεύει από παράγοντες κινδύνου σοβαρής και θανατηφόρας λοίμωξης. Τα ενεργά άτομα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία, διαβήτη, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η COVID-19 και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος είναι πιο σοβαρές για άτομα που έχουν αυτές τις καταστάσεις.

Η σωματική δραστηριότητα μειώνει επίσης το άγχος και τη χρόνια φλεγμονή, μειώνοντας την πιθανότητα ανεπιθύμητων και θανατηφόρων λοιμώξεων. Οι περισσότεροι θάνατοι από COVID-19 και η πνευμονία οφείλονται σε ανεξέλεγκτη φλεγμονώδη απόκριση.

Τέλος, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ισχυρότερο εάν είμαστε σωματικά ενεργοί.

Διαβάστε ακόμη...