Η αρωγή των νέων τεχνολογιών στην αρθροπλαστική γόνατος

Στον 21 αιώνα οι σύγχρονες εξελίξεις στην ιατρική και τη χειρουργική, με την αρωγή των νέων τεχνολογιών είναι ραγδαίες. Η αέναη προσπάθεια της επιστήμης της ιατρικής για την αύξηση του προσδόκιμου μέσου όρου ζωής και τη μακροζωία, συνδέθηκε στην πορεία με την ευζωία, την προσπάθεια δηλαδή να επιτευχθεί όχι μόνο η αύξηση του χρόνου, αλλά και της ποιότητας ζωής. Άλλωστε η παράταση του χρόνου ζωής, χωρίς την ταυτόχρονη εξασφάλιση της αναγκαίας για τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ποιότητας καθίσταται κενή και άνευ ουσίας.

Με την πάροδο του χρόνου και τη φυσική καταπόνηση που υφίσταται ο ανθρώπινος οργανισμός, πλήττονται καίρια σημεία του σκελετού του, μεταξύ των οποίων τα γόνατα. Η βλάβη  της άρθρωσης του γόνατου, πέρα από την αυτονόητη συνέπεια της πρόκλησης πόνου, μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε σοβαρούς περιορισμούς στην κίνησή του, ακόμα και σε αναγκαστική και μόνιμη κατάκλιση. Η πάθηση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος για παράδειγμα, που προκαλεί δυσκαμψία, πόνο ακόμα και γωνίωση μηρού – κνήμης μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά προβλήματα.

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία αντικαθίσταται η άρθρωση του γόνατος, με την εμφύτευση μεταλλικών ή πλαστικών μερών. Με τη χειρουργική αυτή επέμβαση δημιουργείται κατ’ ουσίαν ένα τεχνητό μέρος, που αντικαθιστά τα ακραίο κάτω μέρος του οστού του μηρού, καθώς και το ακραίο άνω μέρος του οστού της κνήμης. Εναλλακτικά, ανάλογα με το πρόβλημα κάθε ασθενούς δύναται να αντικατασταθεί το πίσω μέρος της επιγονατίδας, με στόχο την αύξηση της κινητικότητας της άρθρωσης.
Οι τύποι της αρθροπλαστικής γόνατος είναι δύο: η μερική και η ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Στη μερική αρθροπλαστική γόνατος αντικαθίσταται τμήμα μόνο της φθαρμένης και προβληματικής άρθρωσης, ενώ στην ολική αρθροπλαστική γόνατος αντικαθίσταται ολόκληρο το φθαρμένο ή κατεστραμμένο μέρος της άρθρωσης. Μετά την αφαίρεση του τμήματος της άρθρωσης τοποθετούνται μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα ή πρόσθετα, αντικαθιστώντας τμήμα του μηριαίου και του κνημιαίου οστού.

Η χειρουργική επέμβαση διενεργείται μέσω τομής στο έμπροσθεν μέρος του ποδιού και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, διαρκεί το ελάχιστο από μία έως δύο ώρες,  Αν και θεωρείται επέμβαση ρουτίνας, αποτελεί μία λεπτή χειρουργική επέμβαση, που απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση και ικανότητα της χειρουργικής ομάδας που θα επιληφθεί.

Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο διαφέρει κατά περίπτωση και κυμαίνεται από τρεις έως δέκα ημέρες.

Η Τεχνική Μικρής Επεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery-MIS) αποτελεί τη σύγχρονη εξέλιξη στην ολική αρθροπλαστική γόνατος και έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους. Αποφεύγονται με τη νέα αυτή τεχνική οι μεγάλες τομές, καθώς και οι επίπονες διατομές στους μύες, ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος, μειώνεται ο πόνος μετεγχειρητικά και αποφεύγεται η χωλότητα στο βάδισμα, ενώ η αποκατάσταση του ασθενούς είναι πολύ πιο γρήγορη.

Περαιτέρω, σύγχρονη τάση στην αρθροπλαστική αποτελεί και η χρήση νέων τεχνολογιών, μέσω ειδικού λογισμικού, για τη δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης. Μέσω εικονικών τρισδιάστατων μοντέλων σχεδιάζεται προεγχειρητικά το ακριβές χειρουργικό «σενάριο», με κάθε λεπτομέρεια και τις ακριβείς διαστάσεις των πρόσθετων και των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της συγκεκριμένης άρθρωσης.

Η δυνατότητα εξατομικευμένης αντιμετώπισης του προβλήματος εγγυάται την γρήγορη ολοκλήρωση της επέμβασης της αρθροπλαστικής, αλλά ακόμα πιο σημαντικά εκμηδενίζει τις πιθανότητες αποτυχίας της, διασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

Διαβάστε επίσης για την ολική αρθροπλαστική ισχίου

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *