Η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων ίσως δεν αρκεί για να μη μεταδοθεί ο κορονοϊός

Η οδηγία να μένουν οι άνθρωποι σε απόσταση δύο μέτρων μακριά ο ένας από τον άλλο, με στόχο να προστατευθούν από τη μετάδοση του κορονοϊού, μπορεί να είναι θλιβερά ανεπαρκές μέτρο, προειδοποιεί μια γιατρός, η οποία θέτει αυτό το όριο στα τουλάχιστον 8 μέτρα.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΜΙΤ, Λίντια Μπουρουΐμπα (Lydia Bourouiba), που έχει μελετήσει τη δυναμική του βήχα και του φτερνίσματος για χρόνια, προειδοποιεί σε πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα, της πολύ μακρινής για εμάς δεκαετίας του 1930.

«Τα σταγονίδια που φέρουν παθογόνα στοιχεία μπορούν να μετακινηθούν από 23 έως 27 πόδια (περίπου 7 έως 8 μετρά)», σημειώνεται σχετικά.

Η έρευνά της, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, προειδοποιεί επίσης ότι τα σταγονίδια αυτά «μπορούν να μολύνουν τις επιφάνειες» – και «μπορεί να αιωρούνται στον αέρα για ώρες».

Όπως μεταφέρουν οι New York Times, η Μπουρουΐμπα επικαλείται μια έκθεση του 2020 από την Κίνα, από την οποία ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊου, που έδειξε ότι «τα σωματίδια του ιού θα μπορούσαν να βρεθούν στα συστήματα εξαερισμού σε νοσοκομειακά δωμάτια ασθενών με COVID-19».

Η ίδια φοβάται πως οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές είναι «υπερβολικά απλοποιημένες» και «μπορούν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων» κατά της θανατηφόρας πανδημίας.

Σημειώνει, επίσης, ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμα τα πράγματα για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγεία, καθώς αντιμετωπίζουν μια «υποτιμημένη πιθανή κλίμακα έκθεσης», ενώ θεραπεύουν τους παθόντες.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών που εκδίδονται σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τις ανάγκες για εξοπλισμό προστασίας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Μπουρουΐμπα στη USA Today.

«Ο ΠΟΥ παρακολουθεί με προσοχή τις νέες αποδείξεις σχετικά με αυτό το κρίσιμο θέμα και θα επικαιροποιήσει αυτήν την επιστημονική ενημέρωση, καθώς θα διαθέτει όλο και περισσότερες πληροφορίες», σημείωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού στο ίδιο Μέσο.

Διαβάστε ακόμη...