Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με “φυτικό κρέας” μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ζήσης Ψάλλας

Μια δίαιτα που περιλαμβάνει κατά μέσο όρο δύο μερίδες "εναλλακτικού κρέατος" -με βάση τα φυτά- μειώνει ορισμένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε σύγκριση με μια δίαιτα που περιλαμβάνει την ίδια ποσότητα ζωικού κρέατος, διαπίστωσαν επιστήμονες του Stanford Medicine.

Οι συμμετέχοντες σε μια μικρή μελέτη έτρωγαν εναλλακτικό κρέας, με βάση τα φυτά, για οκτώ εβδομάδες και κανονικό κρέας επίσης για οκτώ εβδομάδες.

Μπορεί να φαίνεται προφανές ότι ένα μπιφτέκι από φυτά είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από το παραδοσιακό χάμπουργκερ αλλά πολλές από τις εναλλακτικές λύσεις κρέατος έχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένου λίπους και προσθήκη νατρίου ενώ είναι επεξεργασμένα τρόφιμα που σημαίνει ότι παρασκευάζονται με συστατικά που εξάγονται τις φυσικές τροφές όπως π.χ. τα φασόλια ή τα μανιτάρια. Λόγω του ότι το φυτικό κρέας είναι μια επεξεργασμένη τροφή, υπήρξε ένα είδος αντίδρασης προς αυτές τις  εναλλακτικές λύσεις κρέατος. 

"Το ερώτημα είναι, εάν προσθέσετε νάτριο και έλαιο καρύδας το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ή χρησιμοποιείτε επεξεργασμένα συστατικά, το προϊόν εξακολουθεί να είναι πραγματικά υγιές", ανέφερε ο Christopher Gardner, καθηγητής ιατρικής στο Κέντρο Έρευνας Πρόληψης του Στάνφορντ.

Ο Gardner και η ομάδα του συγκέντρωσαν μια 36 άτομα που ακολούθησαν δύο διαφορετικές δίαιτες, καθεμία για οκτώ εβδομάδες. Η μία δίαιτα απαιτούσε τουλάχιστον δύο μερίδες ημερησίως κρέατος -οι διαθέσιμες επιλογές ήταν κυρίως κόκκινο κρέας- και η άλλη δίαιτα απαιτούσε τουλάχιστον δύο μερίδες κρέατος με βάση τα φυτά.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ενός μορίου που ονομάζεται Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης ή TMAO, στο σώμα. Το TMAO έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα TMAO ήταν χαμηλότερα όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη έτρωγαν φυτικό κρέας. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου στο American Journal of Clinical Nutrition.

Ο Gardner αποκαλεί το TMAO «έναν αναδυόμενο παράγοντα κινδύνου», που σημαίνει ότι φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων TMAO και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά η σύνδεση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί οριστικά. Δύο πρόδρομοι του TMAO, η καρνιτίνη και η χολίνη, βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, επομένως είναι πιθανό τα άτομα που τρώνε τακτικά βόειο κρέας, χοιρινό ή αρνί να έχουν υψηλότερα επίπεδα TMAO.

Διαβάστε ακόμη...