Ζήσης Ψάλλας
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northumbria ανακάλυψαν ότι η αντικατάσταση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με «μυκοπρωτεΐνη Quorn», μια εναλλακτική λύση κρέατος με βάση τους μύκητες, οδηγεί σε σημαντική μείωση των εντερικών γονοτοξινών – ου μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του εντέρου- και αυξάνει τα υγιή βακτήρια του εντέρου.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, διερεύνησε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της αντικατάστασης της υψηλής πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με μυκοπρωτεΐνη. Εξέτασε τα επίπεδα των χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο, γνωστές ως γενοτοξίνες, και βρίσκονται στα έντερα, καθώς επίσης τις επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου.
Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή παρακολούθησε 20 υγιείς άνδρες ενήλικες ηλικίας 18-50 ετών και χωρίστηκε σε δύο διακριτές φάσεις. Στη φάση του κρέατος, οι δοκιμαστές κατανάλωναν 240 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος -μοσχαρίσια μπριζόλα, χοιρινό λουκάνικου και φέτες ζαμπόν- κάθε μέρα για μια περίοδο δύο εβδομάδων. Στη φάση της μυκοπρωτεΐνης, κατανάλωσαν το ίδιο βάρος σε ισοδύναμα μυκοπρωτεϊνών που προέρχονταν από μύκητες σε μια ξεχωριστή περίοδο δύο εβδομάδων.
Εκτός από την παροχή σημαντικών μειώσεων στις επιβλαβείς γονοτοξίνες, η δίαιτα με μυκοπρωτεΐνες βρέθηκε επίσης ότι βελτιώνει σημαντικά την υγεία του εντέρου, αυξάνοντας την αφθονία προστατευτικών βακτηρίων όπως οι Lactobacilli, η Roseburia και η Akkermansia, που σχετίζονται με την προστασία από χημικά επαγόμενους όγκους, φλεγμονές και καρκίνο του εντέρου.
Αντίθετα, τα ευρήματα από τη φάση του κρέατος αποκάλυψαν αύξηση στα βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με θέματα όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η αύξηση βάρους και άλλα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής ερευνητής Daniel Commane, Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northumbria, δήλωσε: «Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περισσότερες από 40.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, και τα δεδομένα συσχετίζουν σταθερά το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας με αυξημένο κίνδυνου. Καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει ότι οι λόγοι για αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο περιλαμβάνουν το γεγονός ότι το κρέας αυξάνει τη γονοτοξικότητα και, ενδεχομένως, μειώνει την πρόσληψη φυτικών ινών, επειδή συνήθως αντικαθιστά τα φυτικά τρόφιμα, θέλαμε να διερευνήσουμε τον αντίκτυπο της αντικατάστασης κρέατος με μυκοπρωτεΐνη που παράγεται τους μύκητες».