Ζήσης Ψάλλας
Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι το κόκκινο κρασί είναι κάποιο είδος υπερτροφής. Ανεξάρτητα αν αυτό φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, οι ερευνητές εντόπισαν μια ομάδα φυτικών χημικών ουσιών που υπάρχουν στα φρούτα, τα λαχανικά και το κρασί που έχουν ευεργετικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της καρδιάς. Αυτές οι χημικές ουσίες ονομάζονται πολυφαινόλες. Μία από τις πιο μελετημένες πολυφαινόλες είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και, ως εκ τούτου, στο κόκκινο κρασί.
Στη φύση, η ρεσβερατρόλη είναι μια προστατευτική χημική ουσία, που υποστηρίζει το φυτό όταν δέχεται επίθεση από έντομα, βακτήρια ή την υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτές οι ίδιες προστατευτικές ιδιότητες παρατηρούνται επίσης σε ερευνητικές δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους με τη ρεσβερατρόλη. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα κρασιού για να ισούται με τις δόσεις που δίνονται σε αυτές τις μελέτες.
Παρά τις σχετικά υψηλές δόσεις, η ρεσβερατρόλη έχει προσφέρει μερικά φανταστικά ερευνητικά ευρήματα. Αυτό ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία, όταν διαπιστώθηκε ότι αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής σε ζύμες, μύγες, σκουλήκια και ψάρια επιβραδύνοντας ουσιαστικά το μεταβολισμό τους.
Η ρεσβερατρόλη δρα επίσης όπως η γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο και τα φυτοοιστρογόνα (οιστρογόνα φυτικής προέλευσης). Έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στη διάθεση και τη διανοητική απόδοση στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται.
Στο Ερευνητικό Κέντρο Επιδόσεων και Διατροφής του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο Northumbria, οι επιστήμονες μελετούν την ικανότητα της ρεσβερατρόλης να βελτιώνει τη ροή του αίματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο και την υπόθεση ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει την πνευματική απόδοση. Πώς το κάνει αυτό η ρεσβερατρόλη; Απλώς, στηρίζοντας τη φυσική ικανότητα του σώματος να αυξάνει τη ροή του αίματος όταν ο εγκέφαλος σκέπτεται, κάτι που περιλαμβάνει το μονοξείδιο του αζώτου που διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία στην σκεπτόμενη περιοχή.
Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εξέτασαν αυτή τη θεωρία σε νέους, υγιείς εθελοντές, δεν φάνηκε να υπήρχε εγκεφαλική ώθηση από τη ρεσβερατρόλη, και αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι απλώς δεν τη χρειάζονται. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες δοκιμές στο εργαστήριο δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι (50 έως 70 ετών) ωφελούνται από αυξημένη παροχή καυσίμων που προκαλεί η ρεσβερατρόλη.