Η ανθρώπινη φυσιολογία βρέθηκε ότι προβλέπει τις ώρες των γευμάτων

Ζήσης Ψάλλας

Στην πρώτη μελέτη του είδους της, ερευνητές από το Surrey, με επικεφαλής τον καθηγητή Jonathan Johnston, διερεύνησαν εάν το ανθρώπινο κιρκαδικό σύστημα προβλέπει τα μεγάλα γεύματα. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι φυσιολογικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών, που ακολουθούν έναν 24ωρο κύκλο και συνήθως συγχρονίζονται με περιβαλλοντικά σήματα, όπως κύκλους φωτός και σκότους.

Ο Jonathan Johnston, καθηγητής Χρονοβιολογίας και Ολοκληρωτικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey είπε: «Συχνά πεινάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, αλλά ο βαθμός στον οποίο η βιολογία μας μπορεί να προβλέψει τις ώρες των γευμάτων είναι άγνωστος. 

Για να μάθουν περισσότερα οι ερευνητές, 24 άνδρες πήραν μέρος σε μια εργαστηριακή μελέτη οκτώ ημερών με αυστηρά προγράμματα ύπνου-αφύπνισης, έκθεση σε κύκλους φωτός-σκότους και πρόσληψη τροφής. Για έξι ημέρες, 12 συμμετέχοντες κατανάλωναν μικρά γεύματα κάθε ώρα καθ' όλη την περίοδο, με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να καταναλώνουν δύο μεγάλα καθημερινά γεύματα (7,5 και 14,5 ώρες μετά το ξύπνημα). Η συνολική πρόσληψη των θερμίδων και στις δύο ομάδες ήταν η ίδια. Μετά από έξι ημέρες, όλοι οι συμμετέχοντες τέθηκαν στο ίδιο πρόγραμμα σίτισης για 37 ώρες και έλαβαν μικρά γεύματα κάθε ώρα.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα των πρώτων έξι ημερών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συγκέντρωση γλυκόζης των συμμετεχόντων στην ομάδα των μικρών γευμάτων αυξήθηκε κατά το ξύπνημα και παρέμεινε αυξημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι να μειωθεί μετά το τελευταίο τους γεύμα. Στην ομάδα των μεγάλων γευμάτων, υπήρξε παρόμοια αύξηση στη συγκέντρωση γλυκόζης κατά το ξύπνημα, ωστόσο υπήρξε μια σταδιακή μείωση που οδήγησε στο πρώτο γεύμα.

Τις τελευταίες 37 ώρες, όταν και οι δύο ομάδες τρέφονταν με τα ίδια μικρά γεύματα κάθε ώρα, όλοι οι συμμετέχοντες εμφάνισαν μια αρχική αύξηση της συγκέντρωσης γλυκόζης κατά το ξύπνημα, ωστόσο, σε όσους είχαν λάβει προηγουμένως δύο μεγάλα γεύματα, τα επίπεδα γλυκόζης άρχισαν να μειώνονται πριν από το αναμενόμενο μεγάλο γεύμα (το οποίο δεν έλαβαν), ενώ για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν πάντα μικρά γεύματα ανά ώρα, τα επίπεδα γλυκόζης συνέχισαν να αυξάνονται όπως φάνηκε προηγουμένως. Επιπλέον, στην ομάδα μεγάλων γευμάτων, υπήρξε μια αύξηση της πείνας πριν από τις προβλεπόμενες ώρες γευμάτων, η οποία μειώθηκε απότομα μετά το πέρας της αναμενόμενης ώρας γευμάτων.

Ο Johnston ανέφερε: «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ρυθμικά προγραμματισμένο να προβλέπει τις ώρες των γευμάτων, ιδιαίτερα όταν το φαγητό δεν είναι εύκολα προσβάσιμο. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει μια φυσιολογική ώθηση σε μερικούς ανθρώπους να τρώνε συγκεκριμένες ώρες, καθώς το σώμα τους έχει εκπαιδευτεί να περιμένει φαγητό λόγω της συνήθειας».

Διαβάστε ακόμη...