Η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας

Ζήσης Ψάλλας

Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να σημαίνει χειρότερο ύπνο για εσάς και την οικογένειά σας. ​​Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό One EarthTrusted Source, η αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι βέλτιστη για την υγεία του ύπνου του ανθρώπου.

Οι ερευνητές εξέτασαν παγκόσμια δεδομένα ύπνου που συλλέχθηκαν από βραχιολάκια παρακολούθησης ύπνου που βασίζονται σε επιταχυνσιόμετρο. Τα δεδομένα περιελάμβαναν 7 εκατομμύρια αρχεία νυχτερινού ύπνου από περισσότερους από 47.000 ενήλικες σε 68 χώρες σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.

Τα κύρια ευρήματα της έκθεσης περιλαμβάνουν:

  • Τις πολύ ζεστές νύχτες (πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου), ο ύπνος μειώνεται κατά μέσο όρο 14 λεπτά.
  • Ο ύπνος λιγότερο από 7 ώρες αυξάνεται επίσης καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Τι συμβαίνει όταν κάνει πολύ ζέστη για ύπνο

Ο Sanam Hafeez, ψυχολόγος πιστοποιημένος σχολικός ψυχολόγος και διευθυντής στο Comprehend the Mind, λέει ότι εάν το σώμα σας φτάσει σε μια άβολη εσωτερική θερμοκρασία (είτε πολύ κρύο είτε πολύ ζεστό), αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας, αλλά είναι κυρίως όταν κάνει πολύ ζέστη που υπάρχει πρόβλημα. «Πιο συχνά, είναι η ζέστη που μπορεί να σε ξυπνήσει», λέει ο Hafeez. «Όταν είσαι πολύ ζεστός, αυτό μπορεί να σε κάνει να γυρνάς όλη τη νύχτα, προσπαθώντας να δροσιστείς».

Οι ζεστές θερμοκρασίες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο μας προκαλώντας περισσότερες αφυπνίσεις και λιγότερο ύπνο REM και βραδέων κυμάτων (βαθύς ύπνος), λέει η Δρ. Stephanie Stahl, γιατρός της Ιατρικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Η βέλτιστη θερμοκρασία κρεβατοκάμαρας κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι 15,5-19,5 βαθμούς Κελσίου για τους περισσότερους ανθρώπους, λέει η Stahl.

Ο Δρ. Shalini Paruthi, ιατρικός συνδιευθυντής στο St. Luke's Hospital, Sleep Medicine and Research Center, και συμπρόεδρος του SLEEP 2021, λέει ότι οι υψηλότερες εξωτερικές θερμοκρασίες μπορεί να σημαίνουν και υψηλότερες εσωτερικές θερμοκρασίες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς τα σπίτια μπορεί να είναι ακριβά για ψύξη, σημειώνει.

Επίσης, οι μεγαλύτερες μέρες παίζουν ρόλο και στην υγεία του ύπνου. Το φως και το σκοτάδι είναι βασικοί παράγοντες για το πώς ρυθμίζουμε τον ύπνο μας. Ο Hafeez εξηγεί ότι η έκθεση στο φως διεγείρει την περιοχή στον εγκέφαλο που ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος και ορμόνες όπως η μελατονίνη. «Καθώς ο ήλιος δύει, τα επίπεδα μελατονίνης αυξάνονται και παραμένουν υψηλά για περίπου 12 ώρες. Αυτό επηρεάζει άμεσα το πόσο νυσταγμένοι ή ξύπνιοι νιώθουμε. Έτσι, οι μεταβαλλόμενες ώρες ανατολής και δύσης του ηλίου σε αυτούς τους θερμότερους μήνες μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα μελατονίνης. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο ήλιος δύει αργότερα, οπότε μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε κουρασμένοι αργότερα».

Το θετικό είναι ότι το περισσότερο ηλιακό φως ελπίζουμε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους για βόλτες και να ασκούνται στο φως του ήλιου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την επαναφορά του εσωτερικού ρολογιού κάθε μέρα. Η ηλιακή ακτινοβολία το πρωί μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, υψηλότερη ορμή ύπνου τη νύχτα και καλύτερη ποιότητα ύπνου. «Εκμεταλλευτείτε λοιπόν το φως του ήλιου το πρωί, αλλά αποφύγετε το το βράδυ».

Διαβάστε ακόμη...