Η AbbVie αναγνωρίστηκε ως ‘Εργασιακό Περιβάλλον Φιλικό προς την Ημικρανία’ από την European Migraine and Headache Alliance

Η AbbVie αναγνωρίστηκε ως ‘Εργασιακό Περιβάλλον Φιλικό προς την Ημικρανία’ από την European Migraine and Headache Alliance (EMHA), έναν μη κερδοσκοπικό Οργανισμό που προασπίζει τα δικαιώματα των ανθρώπων που πάσχουν από ημικρανία. Η ειδική σήμανση συνιστά μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία της European Migraine and Headache Alliance, η οποία αναγνωρίζει κάθε εργασιακό περιβάλλον που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με ημικρανία ισότιμα με τους υπόλοιπους εργαζομένους. Ενώ προστατεύουμε την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, επιπρόσθετα, συμβάλλουμε στη διατήρηση ταλέντων αλλά και στην προσέλκυση νέων ταλέντων που επιθυμούν να εργαστούν σε ένα φιλικό και συμπεριληπτικό περιβάλλον.  

Η αναγνώριση εκ μέρους της European Migraine and Headache Alliance βασίζεται στην ανάλυση των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η AbbVie με σκοπό την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για την ημικρανία και την προστασία της ευημερίας των εργαζομένων της, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ευελιξία, η τηλεργασία, οι χώροι εργασίας χωρίς θόρυβο, η πρόσβαση σε νερό και φυσικό φωτισμό, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ψυχική & σωματική υγεία και πολλές ακόμα δράσεις. 

Η AbbVie προωθεί ενεργά μία εργασιακή κουλτούρα που χαρακτηρίζεται από αυξημένη συμπεριληπτικότητα, όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι υποστηρίζονται και αντιμετωπίζονται με σεβασμό, ενώ έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα αυτής της νευρολογικής πάθησης προχωρώντας σε ορισμένες σημαντικές προσαρμογές για να αμβλύνει τις επιπτώσεις στο εργασιακό περιβάλλον. 

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, στόχος της AbbVie είναι να προσφέρει λύσεις στα ζητήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων στον χώρο εργασίας. 

«Η ημικρανία είναι μία σοβαρή πάθηση η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αλλά και την εργασιακή του απόδοση και παραγωγικότητα. Στην AbbVie λαμβάνουμε υπόψη τη σοβαρότητα της ημικρανίας, καθώς γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της επηρεάζουν εκτός από τους πάσχοντες και τους συναδέλφους και τους οικείους τους και όλοι μαζί πρέπει να ξεπερνούν τις δυσκολίες που επιφέρει», εξηγεί ο Θωμάς Κούγκουλος, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού στην AbbVie Ελλάδας. «Γι’ αυτόν τον λόγο αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την ευημερία και τη λειτουργικότητα των πασχόντων συναδέλφων μας δημιουργώντας συνθήκες ανακούφισης από τα συμπτώματα και διασφαλίζοντας συνθήκες καλύτερης συνεργασίας με τους συναδέλφους, κατά τη διάρκεια ενός ημικρανικού επεισοδίου. Για εμάς στην AbbVie αποτελεί προτεραιότητα να δημιουργούμε ένα συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον, όπου όλοι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ασφαλείς και έχουν πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες». 

Μία αόρατη πάθηση 

Η European Migraine and Headache Alliance  υπολογίζει ότι περισσότεροι από 41 εκατομμύρια ενήλικες στην Ευρώπη ζουν με ημικρανία. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανία. Σχεδόν ένας στους επτά εργαζομένους υποφέρει από την πάθηση, η οποία επιφέρει οικονομικό κόστος σχεδόν 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Αυτή η αόρατη πάθηση που μπορεί να προκαλέσει αναπηρία, κορυφώνεται στη διάρκεια της πιο παραγωγικής περιόδου της ζωής των ατόμων: σε ηλικία μεταξύ 20 και 50 ετών. Οι 3 κορυφαίες επιπτώσεις της ημικρανίας στην εργασία είναι η ανικανότητα συγκέντρωσης στην εργασία (52%), οι συχνές απουσίες από την εργασία (32%) και η έλλειψη κατανόησης από την πλευρά των συναδέλφων όσον αφορά την πάθηση ή η υποβάθμισή της (27%)5.  Τα άτομα που ζουν με ημικρανία αποκρύπτουν την πάθησή τους στην εργασία λόγω του στίγματος που τη συνοδεύει.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταρριφθούν τα ταμπού στο εταιρικό οικοσύστημα σε σχέση με τη συγκεκριμένη πάθηση, η οποία είναι πιο συχνή απ’ ό,τι πιστεύεται. Ο απώτερος στόχος είναι όσοι υποφέρουν από ημικρανία να είναι σε θέση να εργάζονται υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και οι συνάδελφοί τους να κατανοούν τις προσπάθειες που καταβάλλουν, ώστε να αντεπεξέρχονται στα καθήκοντά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν», υποστηρίζει η Elena Ruiz de la Torre, Εκτελεστική Διευθύντρια European Migraine and Headache Alliance. «Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό εταιρείες όπως η AbbVie να κάνουν βήματα προόδου αναλαμβάνοντας εταιρικές αλλά και κοινωνικές πρωτοβουλίες».

Καθοριστικοί παράγοντες  

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την Ευρωπαϊκή Έρευνα για την Εργασία και την Ημικρανία3 έδειξαν τις τρεις βασικές ανησυχίες των εργαζομένων στην Ευρώπη που συνδέουν τις χρεώσιμες εργατοώρες με την ημικρανία. Οι μεταβλητές που επηρέασαν σε μεγαλύτερο βαθμό τους συμμετέχοντες ήταν το στρες ή το άγχος που προκαλείται από την εργασία (77,65%), η χρήση οθονών (63,87%) και οι θόρυβοι (36,25%).

Άλλα ζητήματα που ανέδειξε η έρευνα ήταν η νυκτερινή εργασία, η έλλειψη φιλικών προς το περιβάλλον μέτρων στο γραφείο ή η εργονομία της θέσης του εργαζομένου. 

Σχετικά με την πρωτοβουλία της European Migraine and Headache Alliance (EMHA)

Για τη δημιουργία της σήμανσης «Εργασιακό Περιβάλλον Φιλικό προς την Ημικρανία», η European Migraine and Headache Alliance συνεργάζεται με αρκετούς νευρολόγους και ειδικούς στον τομέα της Ιατρικής της Εργασίας. 

Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ημικρανία, να διασφαλίσει ότι οι πάσχοντες απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες στην εργασία και ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους γίνονται σεβαστά, καθώς και για να προωθήσει την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμη...