Ηρωινομανής προσβλήθηκε από την ασθένεια του άνθρακα

 
Ένας χρήστης ηρωίνης από τη Βρετανία πέθανε αφού προσβλήθηκε από την ασθένεια του άνθρακα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές, προκαλώντας ανησυχία ότι ενδέχεται να επιδεινώνεται η έξαρση της σπάνιας αυτής ασθένειας που παρατηρείται στην Ευρώπη μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών.


Ο χρήστης είναι πιθανόν να προσβλήθηκε από μολυσμένη ηρωίνη, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον ακόμη επτά παρόμοιες περιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Προστασίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας (HPA).

«Είναι πιθανό και άλλες περιπτώσεις (…) να εντοπιστούν στο πλαίσιο της επιδημίας που έχει ξεσπάσει στις ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε η Ντίλις Μόργκαν της HPA.

Μια έξαρση στα κρούσματα της μόλυνσης από άνθρακα το 2009/2010 στην Ευρώπη οφειλόταν επίσης σε μολυσμένη ηρωίνη, ενώ μέχρι τότε μόνο μία περίπτωση μόλυνσης είχε καταγραφεί στη Νορβηγία το 2000.

Από τον Ιούνιο του 2012 έχουν παρατηρηθεί αρκετές περιπτώσεις μόλυνσης από τον βάκιλο του άνθρακα σε χρήστες ηρωίνης στην Ευρώπη: τρεις στη Γερμανία, δύο στη Δανία, ένας στη Γαλλία και ένας στην Σκοτία, επεσήμανε η HRA.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν αυτός (ο θάνατος) και η περίπτωση στη Σκοτία στο τέλος Ιουλίου συνδέονται με την έξαρση που παρατηρείται στην Ευρώπη, αλλά η HRA θα εξακολουθήσει να ελέγχει την κατάσταση», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες για το θύμα, που υπέκυψε σε νοσοκομείο του Μπλάκπουλ στη βόρεια Αγγλία.

Ο άνθρακας είναι ένα αρκετά κοινό βακτήριο, οι σπόροι του οποίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικό όπλο.

Οι άνθρωποι σπάνια προσβάλλονται από τον άνθρακα, εκτός κι αν εισπνεύσουν σπόρους. Η μόλυνση τότε προχωρά γρήγορα και μέχρι να γίνουν αντιληπτά τα συμπτώματα είναι πλέον αργά για να δράσουν επιτυχώς τα αντιβιοτικά.

Η μόλυνση από άνθρακα δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *