Nόμιζε ότι είχε ημικρανία. Πέθανε όμως από… ανεύρυσμα στον εγκέφαλο -Ποιες οι διαφορές τι πρέπει να γνωρίζετε

Ένας έντονος πονοκέφαλος μπορεί να είναι ημικρανία, αλλά μπορεί να αποτελεί και ένδειξη, για κάτι πολύ πιο σοβαρό. Όπως ανεύρυσμα στον εγκέφαλο. Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι το φούσκωμα της αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο και σε αντίθεση με το ανεύρυσμα της κοιλιακής και της θωρακικής αορτής προσβάλλει νεότερους ανθρώπους (35 έως 60 ετών).Τα ανευρύσματα στον εγκέφαλο μπορούν να σπάσουν προκαλώντας αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Ένα μικρό ανεύρυσμα μπορεί να μη δώσει κανένα σύμπτωμα, ενώ ένα μεγαλύτερο που αυξάνεται διαρκώς μπορεί να πιέζει τα νεύρα στον εγκέφαλο και να εκδηλωθούν μία σειρά συμπτωμάτων, όπως:

-Ξαφνικός και οξύς πονοκέφαλος

-Πτώση βλεφάρων

-Ναυτία

-Διπλωπία ή μείωση της όρασης

-Πόνος πάνω ή πίσω από το μάτι

-Μούδιασμα ή αδυναμία στη μια πλευρά του προσώπου

-Απώλεια συνείδησης

-Απώλεια αισθήσεων

Εάν ένα ανεύρυσμα αιμορραγήσει, ο ασθενής σχεδόν πάντα έχει έναν ξαφνικό και δυνατό πονοκέφαλο («σαν σφυριά») που παρακινεί τον ασθενή για να επιδιώξει την ιατρική φροντίδα.

Η πρόγνωση για έναν ασθενή που έχει υποστεί ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος, γενικά, δεν είναι καλή, αλλά εξαρτάται από την έκταση και τη θέση του ανευρύσματος καθώς και την ηλικία του ατόμου.

Εκτιμάται ότι περίπου το 40% των ασθενών δεν επιβιώνουν στο πρώτο 24ωρο, το 25% πεθαίνουν στο πρώτο εξάμηνο και το υπόλοιπο 35% μπορεί να αποκτήσει νευρολογικές βλάβες. Τα ανευρύσματα που έχουν ήδη υποστεί ρήξη έχουν πιθανότητα έως και 30% να αιμορραγήσουν ξανά μέσα στις πρώτες 30 ημέρες από το αρχικό επεισόδιο. Η δεύτερη αιμορραγία είναι σχεδόν πάντα σοβαρότερη από την πρώτη και το 70% των ασθενών πεθαίνει όπως γράφει το onmed.gr

Το τραγικό περιστατικό

Ο θάνατος μιας 42χρονης μητέρας 4 παιδιών αφυπνίζει για  την σημασία που πρέπει να δείξουμε για να  ξεχωρίσουμε την ημικρανία από το ανεύρυσμα..Την Πρωταπριλιά του 2017, ο Eric και η Lee Broadway κάθονταν έξω από το σπίτι τους στο Matthews της Βόρειας Καρολίνας για να απολαύσουν ένα φλιτζάνι καφέ και να συζητήσουν τα σχέδιά τους για τα επερχόμενα 42α γενέθλια της Lee, προτού ο Eric θα έφευγε για τη δουλειά του.

Μόλις λίγες ώρες αργότερα η Lee έστειλε ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του Eric. Του έγραφε ότι τον είχε ανάγκη να επιστρέψει στο σπίτι αμέσως, επειδή περνούσε “τον χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής της”. Η Lee υπέφερε από κληρονομικές ημικρανίες από την ηλικία των 8 ετών, αλλά αυτό το επεισόδιο ήταν διαφορετικό…

Δύο ημέρες αργότερα, στις 3 Απριλίου 2017, η 42χρονη Lee πέθανε από επιπλοκές μετά από ανεύρυσμα του εγκεφάλου στο Novant Health Presbyterian Medical Center στην πόλη Charlotte. Ο πονοκέφαλος που είχε την Πρωταπριλιά δεν ήταν τελικά ημικρανία, αλλά ανεύρυσμα εγκεφάλου…

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η Lee Broadway είχε ανεύρυσμα 2ου βαθμού, όταν έφτασε αρχικά στο νοσοκομείο. Τα ανευρύσματα διακρίνονται σε βαθμούς 1 έως 5. Το 1 είναι όταν ο ασθενής έχει όλες τις αισθήσεις του και το 5 είναι όταν πλέον βρίσκεται σε βαθύ κώμα. Η Lee ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση όταν έφτασε στο νοσοκομείο. Αλλά μετά από την επέμβαση που της έγινε, είχε μεγάλη αιμορραγία και τελικά πέθανε.

Ημικρανία ή ανεύρυσμα εγκεφάλου; Τι λέει νευροχειρουργός για τις διαφορές

Ο Δρ Howard A. Riina, καθηγητής και αντιπρόεδρος της Νευροχειρουργικής κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Langone του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ν. Υόρκης, λέει ότι ο πόνος που σχετίζεται με ένα ανεύρυσμα του εγκεφάλου περιγράφεται ως «ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής» κάποιου. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιος θα έρθει στα Επείγοντα -ακόμα και αν έχει ιστορικό πονοκεφάλων ή ημικρανιών- και θα πει ότι αισθάνεται σαν να “τον έχει χτυπήσει κεραυνός”, ή ότι έχει έναν πονοκέφαλο τόσο δυνατό “που δεν μπορεί να κινηθεί”. Είναι αυτός ο σοβαρός, πολύ έντονος πονοκέφαλος που είναι εκτός συνηθισμένου.

“Εάν έχετε πονοκέφαλο και ναυτία, δεν είναι ανάγκη να πάτε στο νοσοκομείο”, λέει ο δρ Riina, και προσθέτει: “Αλλά όσοι έχουν ημικρανίες που είναι αρκετά σοβαρές, λένε, ότι ένας πονοκέφαλος που σχετίζεται με ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι ό,τι χειρότερο ένιωσαν ποτέ (…) Το ανεύρυσμα είναι ένας πολύ μοναδικός πονοκέφαλος και πραγματικά το κύριο σύμπτωμα είναι ότι είναι τόσο δυνατός που δεν θα το έχετε ξαναζήσει”.

Ο δρ Riina επισημαίνει πάντως, ότι ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι πολύ σπάνιο: “Συμβαίνουν 30.000-50.000 περιστατικά (σ.σ. στις ΗΠΑ) το χρόνο. Και από αυτά, τα ανευρύσματα που τελικά σπάνε είναι ένα πολύ μικρότερο ποσοστό”.Αλλά, προσθέτει και πως το 5-10% του γενικού πληθυσμού εκτιμάται ότι ζει με κάποιο μικρό ανεύρυσμα που δεν έχει συμπτώματα!

“Πολλοί άνθρωποι κάνουν κάποια μαγνητική ή αξονική τομογραφία και τότε μόνο διαπιστώνεται ότι έχουν κάποιο ανεύρυσμα (…) Στη συνέχεια ανάλογα με το μέγεθος και την τοποθεσία του ανευρύσματος, οι γιατροί αποφασίζουν για την δέουσα πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί”, λέει ο δρ Riina. Και συνεχίζει: “Στατιστικά, ένα ανεύρυσμα που δεν έχει σπάσει (ανάλογα με το μέγεθος του) μπορεί να έχει πιθανότητα αιμορραγίας 1%-2% κάθε χρόνο”.

Ο δρ Riina αναφέρει ότι το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο:“Αν είχατε κάποιον γονέα, θείο, αδελφό, αδελφή ή ξαδέλφη που είχε ανεύρυσμα, θα πρέπει να το αναφέρετε στον θεράποντα γιατρό ή στον νευρολόγο σας. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες παθήσεις”. Τέτοιες είναι η πολυκυστική νεφρική νόσος και το σύνδρομο Ehlers-Danlos είναι δύο παθήσεις που σχετίζονται με το εγκεφαλικό ανεύρυσμα, σύμφωνα με την δρ Riina. Λέει επίσης ότι ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες κάποιου ανευρύσματος.

Διαβάστε ακόμη...