Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένες γυναίκες από την ακινησία

Όσο περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα περνάει μια ηλικιωμένη γυναίκα καθισμένη ή ξαπλωμένη, χωρίς μάλιστα να σηκώνεται κατά διαλείμματα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μειώνοντας την καθημερινή ακινησία κατά μόλις μια ώρα, σύμφωνα με τη μελέτη, μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 12%, ενώ ειδικά για την καρδιοπάθεια κατά 26%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα καρδιαγγειακής επιδημιολογίας Τζον Μπελετιέρ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Circulation», μελέτησαν 5.638 γυναίκες 63 έως 97 ετών (σχεδόν οι μισές πάνω από 80), καμία από τις οποίες δεν είχε ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Οι συμμετέχουσες φορούσαν ειδική συσκευή καταγραφής της κινητικότητας τους καθ’ όλο το 24ωρο. Διαπιστώθηκε ότι, σε βάθος πενταετίας, κατά μέσο όρο μια πρόσθετη ώρα συνολικής ακινησίας μέσα στη μέρα σχετιζόταν με 12% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Όταν η ακινησία (καθισιό ή ξάπλωμα) δεν διακοπτόταν καθόλου, ο κίνδυνος ήταν 52% μεγαλύτερος από ό,τι όταν η ακινησία διακοπτόταν κατά διαστήματα.

«Συμβουλεύω όλες τις γυναίκες που είναι άνω των 60 ετών, να κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να διακόπτουν το καθισιό τους, με το να σηκώνονται και να κινούνται όσο συχνότερα μπορούν», δήλωσε η δρ Αντρέα ΛαΚρουά, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου.

«Ενθαρρύνοντας τις ηλικιωμένες γυναίκες να κάθονται λιγότερο και για πιο σύντομα χρονικά διαστήματα, μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη από άποψη της δημόσιας υγείας», τόνισε ο Μπελετιέρ.

Διαβάστε ακόμη...