Η υπνική άπνοια και η πνευμονία

AD1A24E22FA020B13C21BE4C4D867D7C.jpg

  Τα άτομα με άπνοια ύπνου φαίνεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πνευμονίας, σύμφωνα με μελέτη. Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή της λειτουργίας της αναπνοής, που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η πιο κοινή μορφή της είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου, που συμβαίνει όταν η ρίζα της γλώσσας αποφράσσει την αεροφόρο οδό. Η συγκεκριμένη διαταραχή έχει συνδεθεί με διάφορους τύπους καρδιακών παθήσεων, καθώς και με προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες. Τώρα, έρευνα που δημοσιεύεται στο «Canadian Medical Association Journal», υποστηρίζει ότι τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πνευμονία από ότι εκείνοι, που δεν αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Προκειμένου οι επιστήμονες από την Ταϊβάν να διαπιστώσουν αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα δύο προβλήματα, παρακολούθησαν 34.100 ασθενείς (6.816 ασθενείς με άπνοια και 27.284 άτομα της ομάδας ελέγχου) για 11 χρόνια. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι τα άτομα με άπνοια ύπνου είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονία από ό,τι η ομάδα ελέγχου. Επίσης, οι άνθρωποι με πνευμονία είχαν περισσότερα συνοδά νοσήματα, όπως οι καρδιακές νόσοι, ο διαβήτης και η άνοια.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η άπνοια ύπνου είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου όσον αφορά τα περιστατικά πνευμονίας», δήλωσαν οι ειδικοί.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *