Η τήρηση των κανόνων υγιεινής μπορεί να οδηγήσει… σε Αλτσχάιμερ

BAFB8A4C490F254331D078B8C27A8AE7.jpg

  Η τήρηση των κανόνων υγιεινής βρίσκεται μεταξύ των πρώτων συμβουλών των γιατρών ώστε να μην νοσήσουμε από διάφορες παθήσεις. Ωστόσο, μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η υπερβολική έμφαση στην καθαριότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη Μόλι Φοξ, κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μετά τη συσχέτιση των περιστατικών της νόσου με την ποικιλία των μικροβίων σε 192 χώρες. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι το διαφορετικό επίπεδο υγιεινής μπορεί να εξηγήσει το 33% των διαφορών στη συχνότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ από χώρα σε χώρα.

Έτσι, το ποσοστό εμφάνισης αυξάνεται ανάλογα με το βαθμό αστικοποίησης μιας χώρας, καθώς οι κάτοικοί της έχουν υιοθετήσει καλύτερης συνθήκες υγιεινής και εκτίθενται σε λιγότερα μικρόβια

Η λεγόμενη «υπόθεση της υγιεινής» έχει προταθεί εδώ και μερικά χρόνια για να εξηγήσει το παράδοξο των σύγχρονων κοινωνιών, οι οποίες όχι μόνο δεν μπορούν να απαλλαχθούν από διάφορες ασθένειες, αλλά νέες έρχονται να αντικαταστήσουν τις παλαιές.

Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι η έκθεση σε «καλά» και «κακά» μικρόβια είναι αναγκαία για να λειτουργούν σωστά οι άμυνες του ανθρωπίνου οργανισμού. Όσο μια κοινωνία γίνεται πιο καθαρή, τόσο λιγοστεύει η επαφή με τα μικρόβια και, τελικά, εξασθενεί ή αποσυντονίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι εν μέρει και η νόσος Αλτσχάιμερ οφείλεται σε μια τέτοια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο στρέφεται εναντίον του σώματος. Βεβαίως, όπως επισημαίνουν, είναι δύσκολο η νόσος να αποδοθεί σε μια μόνο αιτία, καθώς διάφοροι άλλοι παράγοντες φαίνεται να εμπλέκονται, όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση, η γενικότερη υγεία κ.α.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *