Η τηλεόραση «κλέβει» τον ύπνο των παιδιών

2D239713ED3C62B11006E442ECEFB6A3.jpg

  Στη μελέτη, που έγινε από το Παιδικό Νοσοκομείο MassGeneral και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.800 παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών έως 8 ετών, διαπιστώθηκε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης καθώς και η παρουσία της στο υπνοδωμάτιο μειώνει σημαντικά τη διάρκεια του ύπνου στα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αποκάλυψε ότι για κάθε ώρα που τα παιδιά παρακολουθούσαν τηλεόραση, ο ύπνος τους μειωνόταν κατά περίπου 7’. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι η επίδραση της τηλεόρασης ήταν μεγαλύτερη στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που ανήκαν σε εθνικές μειονότητες ήταν πιο πιθανό να κοιμηθούν σε ένα δωμάτιο με αναμμένη τηλεόραση.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία από το πρόγραμμα «Viva», που διήρκησε συνολικά 7 χρόνια, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την υγεία των μαμάδων και των μωρών, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά τη γέννα. Μεταξύ αυτών των στοιχείων, συγκεντρώθηκαν και πληροφορίες σχετικές με την τηλεόραση (π.χ. τις ώρες που περνούσαν τα νεογέννητα σε δωμάτιο, όπου υπήρχε αναμμένη τηλεόραση, το χρονικό διάστημα που τα παιδιά ηλικίας 4-7 ετών έβλεπαν καθημερινά τηλεόραση, τη συνολική διάρκεια ύπνου, κ.λπ.).

Τα ευρήματα αυτής της μακροχρόνιας μελέτης, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Pediatrics», επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα πολλών άλλων ερευνών μικρότερης κλίμακας, που έχουν γίνει στο παρελθόν, ότι δηλαδή η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη σωματική και πνευματική υγεία των παιδιών.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.