Η θεραπεία με τεστοστερόνη βελτιώνει τις επιδόσεις στο σεξ στην τρίτη ηλικία

09a0bbae-277e-4e54-9afa-864309d8b40f.jpg

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το σεξ και καλύτερες σεξουαλικές λειτουργίες έχουν οι ηλικιωμένοι που κάνουν θεραπεία τεστοστερόνης.

Η ελεγχόμενη διπλά «τυφλή» κλινική μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους μέχρι σήμερα, που έγινε με παράλληλη χρήση εικονικού φαρμάκου (πλασίμπο) για λόγους σύγκρισης, πραγματοποιήθηκε σε 470 ετεροφυλόφιλους άνδρες άνω των 65 ετών σε 12 πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ και διήρκεσε ένα έτος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκλεν Κάνιγχαμ του Κολεγίου Ιατρικής Μπέιλορ του Χιούστον στο Τέξας, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism».

Οι συμμετέχοντες λάμβαναν είτε τεστοστερόνη, είτε ψευδοφάρμακο, χωρίς ούτε οι ίδιοι, ούτε οι γιατροί τους να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιος είχε πάρει τι. Η σεξουαλική λειτουργία των ηλικιωμένων παρακολουθούνταν μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων ανά τρίμηνο. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν πάρει τεστοστερόνη εμφάνισαν συστηματική βελτίωση της λίμπιντό τους και καλύτερες επιδόσεις στο σεξ, όπως μεγαλύτερη συχνότητα επαφών, μεγαλύτερη διάρκεια κάθε επαφής, νυχτερινές στύσεις, επιθυμία για αυνανισμό κ.α. Κάτι ανάλογο δεν παρατηρήθηκε σε όσους είχαν πάρει το πλασίμπο.

Όσο κανείς γερνάει τόσο μειώνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης του, αν και η μείωση διαφέρει από άνδρα σε άνδρα. Τα τελευταία 15 χρόνια, όλο και περισσότεροι άνδρες καταφεύγουν στη λύση της τεστοστερόνης για να ξαναβρουν τη σεξουαλική ορμή της νεότητάς τους.

Η νέα μελέτη, που υποστηρίχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι η εν λόγω ορμονοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες της τρίτης ηλικίας με χαμηλή σεξουαλική διάθεση. Όμως, εκτός από το ζήτημα της αποτελεσματικότητας, η έρευνα δεν ήταν αρκετά μεγάλη ούτε αρκετά μακρόχρονη για να διερευνήσει τις πιθανές παρενέργειες της θεραπείας στο καρδιαγγειακό σύστημα ή στον προστάτη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *