Η τέχνη του μασάζ

 
Χαρίζει µοναδική αίσθηση χαλάρωσης και συµβάλλει στην υγεία και την ευεξία µας. Μήπως θα έπρεπε να µας «χαρίζουµε» αυτή την πολυτέλεια συχνότερα;


Το άγγιγμα είναι η πιο αρχαία µορφή θεραπείας. Η εξέλιξή του ανά τους αιώνες οδήγησε στην τεχνική της µάλαξης, η θεραπευτική αξία της οποίας αναγνωρίζεται και στις µέρες µας.

Οι πιο φηµισµένες τεχνικές µασάζ µάς έρχονται από την Ανατολή, όπου η πρακτική χαίρει ιδιαίτερης εκτίµησης, και στη ∆ύση όµως κερδίζει όλο και µεγαλύτερο έδαφος. Ας γνωρίσουµε τους κυριότερους «εκπροσώπους» του.

Από την ανατολή…

Θιβετιανή μάλαξη

Τι είναι: Πρόκειται για µια βαθιά µάλαξη που εστιάζει σε συγκεκριµένα σηµεία έντασης. Κατάγεται από το αρχαίο Θιβέτ και στοχεύει στην άµεση ανακούφιση από µυοσκελετικούς πόνους.

Πώς εφαρµόζεται: Με µάλαξη σε όλο το σώµα σε συνδυασµό µε βεντούζες και φυτικά έλαια. Ανάλογα µε τα προβλήµατα του θεραπευόµενου χρησιµοποιούντεαι ειδικοί χειρισµοί.

Πού βοηθάει: Στο έντονο πιάσιµο των µυών και γενικά απαλύνει αµέσως από µυϊκούς πόνους που οφείλονται σε προβλήµατα όπως ισχιαλγία, οστεαρθρίτιδα, δισκοπάθειες, αυχενικό σύνδροµο αλλά και γρίπη.

Επίσης απαλύνει τα συµπτώµατα που οφείλονται σε αυτοάνοσα νοσήµατα ή προβλήµατα του αναπνευστικού, ενώ µπορεί να βοηθήσει και στην κυτταρίτιδα και το αδυνάτισµα.

Ινδική μάλαξη

Τι είναι: Παραδοσιακή τεχνική που αποτελεί µέρος της ινδικής ιατρικής (ayurveda) και χρησιµοποιείται για την απελευθέρωση των εντάσεων και την ενεργειακή εξισορρόπηση.

Πώς εφαρµόζεται: Πρόκειται για µια τονωτική τεχνική που προσαρµόζεται ανάλογα µε τον αγιουβερδικό τύπο του θεραπευόµενου, ο οποίος προσδιορίζεται µε βάση την αγιουβερδική φιλοσοφία. Χρησιµοποιεί κρούσεις, πιέσεις και χειρισµούς αποσυµφόρησης.

Πού βοηθάει: Ενδείκνυται σε: µυοσκελετικά προβλήµατα, οστεαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, δισκοπάθεια, γυναικολογικά προβλήµατα, (δυσµηνόρροια, αµηνόρροια κ.λπ.), ενδοκρινολογικά προβλήµατα, στο στρες και στην αποκατάσταση της ευεξίας.

Shiatsu

Τι είναι: Μια τεχνική από την Ιαπωνία επηρεασµένη από τη φιλοσοφία και τις τεχνικές της αρχαίας κινεζικής ιατρικής. Έχει στόχο την ενεργειακή εναρµόνιση.

Πώς εφαρµόζεται: Με µαλάξεις, διατάσεις, πιέσεις σηµείων των µεσηµβρινών, βεντούζες, µόξα – γκουασά (εφαρµογή θερµότητας προεπιλεγµένων σηµείων) και βελονισµό.

Πού βοηθάει: Σε µυϊκούς και ρευµατικούς πόνους καθώς και πόνους των αρθρώσεων, προβλήµατα του πεπτικού συστήµατος, ηµικρανίες, δυσµηνόρροια, αϋπνίες και γενικά προβλήµατα που οφείλονται στο υπερβολικό στρες.

Επίσης µπορεί να βελτιώσει την αντοχή, την ευλυγισία και τη στάση του σώµατος.

…Και από τη δύση

Σουηδική μάλαξη

Τι είναι: Πρόκειται για την πρώτη νεότερη τεχνική µάλαξη που παρουσιάζεται (το 18ο µ.Χ. αιώνα) στη ∆ύση µε χώρα καταγωγής τη Σουηδία. Στόχος της είναι η χαλάρωση της σύσπασης του µυϊκού ιστού.

Πώς εφαρµόζεται: Άλλοτε ήπια και χαλαρωτικά και άλλοτε δυναµικά, ανάλογα µε τις ανάγκες του θεραπευόµενου. Οι τεχνικές που χρησιµοποιούνται είναι οι θωπείες, οι ανατρίψεις και τα ζυµώµατα.

Πού βοηθάει: Σε θλάσεις µυών, σε χαλάρωση σφιγµένων µυών και ανακούφιση από πάσης φύσεως πόνους στην πλάτη, ενώ παράλληλα έχει γενική τονωτική και ενισχυτική επίδραση στο σώµα.

Λεμφικό μασάζ

Τι είναι: Μια επίσης νεότερη τεχνική µάλαξης από τη Γαλλία. Λέµφος ονοµάζεται το µεσοκυττάριο υγρό που βρίσκεται στο λεµφικό σύστηµα και αποτελείται κατά 95% από νερό. Περιέχει επίσης πρωτεΐνες, γλυκόζη και άλατα, λευκοκύταρα και κυρίως λεµφοκύτταρα.

Η φιλοσοφία της τεχνικής είναι να ενεργοποιήσει όλο το λεµφικό δίκτυο ώστε να παροχετεύσει και να ανακυκλώσει το λεµφικό υγρό προκειµένου να αποβάλει αµέσως τοξίνες, βακτήρια και γαλακτικό οξύ.

Πώς εφαρµόζεται: Με ήπιες µαλάξεις και ειδικές τεχνικές που διεγείρουν τους λεµφαδένες και ενεργοποιούν τη ροή του λεµφικού υγρού.

Πού βοηθάει: Σε λεµφοιδήµατα (µετεγχειρητικά), επούλωση τραυµάτων, αυτοάνοσα νοσήµατα ή χαµηλό ανοσοποιητικό, παθήσεις του πεπτικού συστήµατος και στην ιγµορίτιδα.

Επίσης στην κατακράτηση υγρών, στην κυτταρίτιδα και στο τοπικό πάχος, καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις µυϊκού πόνου.

Ολιστικό μασάζ

Τι είναι: Μεταγενέστερη τεχνική µάλαξης που εστιάζει στην εξισορρόπηση σώµατος και πνεύµατος συνδυάζοντας την ιδέα της ολιστικής υγείας µε τη νεότερη δυτική τεχνοτροπία της µάλαξης.

Πώς εφαρµόζεται: Χρησιµοποιεί µια αρµονία κινήσεων, την ψηλάφηση, τις επιφανειακές και τις πιο βαθιές µαλάξεις. Η ενεργειακή επικοινωνία µεταξύ δέκτη και θεραπευτή είναι επίσης σηµαντικός παράγοντας.

Πού βοηθάει: Σε ηµικρανίες, αϋπνίες, προβλήµατα του αναπνευστικού και γυναικολογικά προβλήµατα. Επίσης σε απώλεια ευεξίας και στο έντονο ψυχοσωµατικό στρες.

Πηγή: myworld.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *