H τάση για κατανάλωση αλκοόλ προέρχεται από την προτίμηση των μακρινών προγόνων μας για σάπια φρούτα

Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι η τάση μας για κατανάλωση αλκοόλ προέρχεται από το γεγονός ότι ο μακρινοί μας πρόγονοι κατανάλωναν ελαφρώς σάπια φρούτα που είχαν περισσότερες θερμίδες.

Οι ερευνητές συνέλεξαν ούρα από μαϊμούδες ελεύθερης βοσκής και διαπίστωσαν ότι τα ούρα τους περιείχαν δευτερογενείς μεταβολίτες του αλκοόλ. Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι τα ζώα χρησιμοποιούσαν το αλκοόλ για ενέργεια -δεν διερχόταν απλώς από το σώμα τους.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, διεξήχθη στο νησί Barro Colorado του Παναμά, όπου ο Dudley έκανε συχνά έρευνα και όπου άρχισε να σκέφτεται για πρώτη φορά τον ρόλο της αιθανόλης στη δίαιτα των ζώων και το πώς μπορεί να παίξει ρόλο στην κατάχρηση του αλκοόλ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φρούτα που μύριζαν και δάγκωναν οι μαϊμούδες είχαν συγκεντρώσεις αλκοόλ μεταξύ 1% και 2%, περίπου το ήμισυ της συγκέντρωσης των παρασκευασμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. και αποτελούσαν βασικό συστατικό της δίαιτάς τους. Αλλά τα φρούτα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για χιλιετίες από αυτόχθονες ανθρώπινους πληθυσμούς σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική για την παρασκευή chicha, ενός αλκοολούχου ποτού που έχει υποστεί ζύμωση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν ούρα από έξι μαϊμούδες. Πέντε από τα δείγματα περιείχαν δευτερογενείς μεταβολίτες αιθανόλης. Τα ζώα πιθανότατα έτρωγαν τα φρούτα με αιθανόλη για τις θερμίδες τους. Θα έπαιρναν περισσότερες θερμίδες από φρούτα που έχουν υποστεί ζύμωση από ό,τι από φρούτα που δεν έχουν υποστεί ζύμωση. Οι υψηλότερες θερμίδες σημαίνουν περισσότερη ενέργεια.

Η ανάγκη για υψηλή θερμιδική πρόσληψη μπορεί παρομοίως να έχει επηρεάσει τις αποφάσεις των προγόνων μας όταν επιλέγουν ποιο φρούτο θα φάνε. Οι ανθρώπινοι πρόγονοί μας μπορεί επίσης να έχουν επιλέξει κατά προτίμηση φρούτα με αιθανόλη για κατανάλωση, δεδομένου ότι έχουν περισσότερες θερμίδες. Οι ψυχοδραστικές και ηδονικές επιδράσεις της αιθανόλης μπορεί παρομοίως να οδηγήσουν σε αυξημένα ποσοστά κατανάλωσης και αύξησης θερμίδων.

Η ιδέα ότι η φυσική τάση των ανθρώπων για το αλκοόλ κληρονομείται από τα πρωτεύοντα που ήταν πρόγονοί μας θα μπορούσε να βοηθήσει την κοινωνία να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς συνέπειες της κατάχρησης αλκοόλ. 

Διαβάστε ακόμη...