Η συντήρηση των τροφίμων

 
Τα τρόφιμα που ακολουθούν δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο γιατί θα χάσουν την ποιότητα τους. Η ασφάλεια των τροφίμων δεν τίθεται σε κίνδυνο, αλλά η υφή ή η γεύση των τροφίμων θα επηρεαστούν αρνητικά από την ψύξη.


Πατάτες και γλυκοπατάτες

Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, γιατί σε θερμοκρασία κάτω από 7 °C το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη και προκαλεί στις πατάτες μια γλυκιά γεύση και μια σκούρα όψη όταν μαγειρεύονται.

Μέλι

Το μέλι κρυσταλλώνει (ζαχαρώνει) γρήγορα στο ψυγείο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο µπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, βυθίζοντας το γυάλινο δοχείο που περιέχει ζεστό νερό, µέχρι να γίνει πάλι ρευστό με απαλή υφή.

Μπισκότα

Μην αποθηκεύετε τα μπισκότα στο ψυγείο εάν δεν περιέχουν κρέμα ή γέμιση κρέμας. Θα μπαγιατέψουν πιο γρήγορα και θα χάσουν γρήγορα την ποιότητα τους.

Φυστικοβούτυρο

Διαβάστε την ετικέτα για το φυστικοβούτυρο που αγοράζετε. Μερικές εταιρείες βιολογικών προϊόντων στη συσκευασία τους συνιστούν ότι το προϊόν απαιτεί ψύξη.

Το φυστικοβούτυρο πρέπει να αποθηκεύεται σε καλά κλεισμένο αεροστεγές δοχείο στο ντουλάπι της κουζίνας μας.

Ντομάτες

Οι ντομάτες χάνουν την γεύση τους και την ποιότητα τους σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι να τις τοποθετήσουμε σε μια μεγάλη επιφάνεια π.χ. ταψί χωρίς όμως να τις στοιβάξουμε την μια πάνω στην άλλη.

Ψωμί

Το άμυλο που περιέχεται στο ψωμί με την ψύξη κρυσταλλώνει δίνοντας του μια πιο σκληρή υφή, ξεραίνεται που σημαίνει ότι έχει χάσει την υγρασία του.

Κρεμμύδια

Μην αποθηκεύετε τα κρεμμύδια στο ψυγείο, αφού εντός ψυγείου ευνοείται η μούχλα. Θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα ανοικτό δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από πατάτες, όπου διατηρούνται για ένα μήνα. Στο ψυγείο, βέβαια, διατηρούνται 1-2 μήνες, αλλά να έχετε υπόψη ότι αλλάζει η γεύση τους.

Επίσης, μην αποθηκεύετε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια, γιατί τα αέρια που εκπέμπουν τα δυο αυτά λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις το ένα στο άλλο.

Ζεστό φαγητό

Μην βάζετε ζεστό φαγητό στο ψυγείο σας. Μπορείτε να το αφήσετε εκτός ψυγείου το πολύ μέχρι 2 ώρες έως ότου έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν το αποθηκεύσετε αμέσως στο ψυγείο, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας, ευνοείτε η ανάπτυξη μικροβίων.

Συμπερασματικά, η σωστή αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων προϋποθέτει:

-Να διατηρούμε τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία.

– Να διατηρούμε τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο καθαρά και ξεχωριστά.

– Να πλένουμε τα χέρια μας όταν ετοιμάζουμε φαγητό για να μην μεταφέρουμε βακτήρια σε τρόφιμα που υπάρχουν μέσα στο ψυγείο.

– Να χρησιμοποιούμε τους σωστούς τρόπους απόψυξης τροφίμων για να μην αναπτυχτούν μικρόβια.

Η πρόληψη από βακτήρια και μικροοργανισμούς ξεκινάει όχι από την στιγμή που θα αποθηκεύσουμε το τρόφιμο στο ψυγείο μας αλλά από την στιγμή που θα το αγοράσουμε αφού θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη μεταφορά του προϊόντος από το σουπερ μάρκετ στο σπίτι (αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος, χρόνος που χρειάζεστε για να φτάσετε στον προορισμό σας, διαρροή υγρών από το ψάρι ή το κοτόπουλο σε άλλα προϊόντα), στην ημερομηνία λήξης του προϊόντος, όπως επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που έχουν αφεθεί ακάλυπτα στο πάγκο.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *