Η συναισθηματική παραμέληση συνδέεται με εγκεφαλικά

 
Οι άνθρωποι που ένιωθαν συναισθηματικά παραμελημένοι ως παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό στην ενήλικη ζωή τους, αναφέρει νέα έρευνα.


Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που ένιωθαν παραμελημένοι και απροστάτευτοι όταν ήταν νέοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από εγκεφαλική βλάβη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Robert Wilson, από τα τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου Rush του Σικάγο δήλωσε: «Έρευνες έχουν δείξει ότι εκείνοι που ένιωθαν συναισθηματικά παραμελημένοι στην παιδική τους ηλικία είχαν υψηλό κίνδυνο να υποφέρουν από πληθώρα ψυχιατρικών διαταραχών, ωστόσο η δική μας μελέτη είναι μία από τις λίγες που εξέτασε τη σχέση της συναισθηματικής εγκατάλειψης με την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου».

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.040 άνθρωποι ηλικίας 55 ετών και πάνω. Ερευνήθηκε η σωματική και ψυχολογική κακοποίησή τους πριν την ηλικία των 18 ετών. Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στο κατά πόσο ένιωθαν ότι έπαιρναν αγάπη από τους οικείους τους, αν ένιωθαν φόβο και αν είχαν κακοποιηθεί σωματικά με κάποιο αντικείμενο. Επίσης, ερωτήθηκαν εάν οι γονείς τους είχαν πάρει διαζύγιο και σε ποιο βαθμό καλύπτονταν οι οικονομικές τους ανάγκες.
Σε διάστημα 3,5 ετών πέθαναν οι 257 εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα. Σε 192 από αυτούς έγινε αυτοψία στον εγκέφαλο για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν «σημάδια» εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με την έρευνα ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος σε εκείνους που ανέφεραν παραμέληση στην παιδική τους ηλικία.

Ο Dr Wilson πρόσθεσε ακόμη ότι τα αποτελέσματα δε διαφοροποιούνταν ακόμη κι όταν εξέλαβαν υπόψη τους οι ερευνητές παράγοντες όπως ο διαβήτης, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, το άγχος και καρδιακά προβλήματα.

«Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι οι τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία ενός ατόμου και οι σωματικές ασθένειες στην ενήλικη ζωή του συνδέονται» είπε ο Dr Kevin Barrett, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της ιατρικής επιθεώρησης Neurology.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *