Η συμβουλή της ημέρας

736F2359291FB25E27C1C5FA7BF28DFA.jpg

  Αν συχνά καταφεύγεις στο φαγητό για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου και να…νιώσεις καλύτερα, τότε πρέπει να ενημερωθείς για το φαινόμενο του «emotional eating».

Τι είναι το emotional eating;

To emotional eating ή αλλιώς η ψυχολογική εξάρτηση από το φαγητό σημαίνει ότι συχνά μπορεί να τρώμε όχι για να ικανοποιήσουμε τη βιολογική ανάγκη της πείνας μας αλλά για να καταπολεμήσουμε το άγχος μας, τη λύπη μας, την ανία μας, την έλλειψη δραστηριοτήτων ή ακόμα και τη χαρά μας. Με άλλα λόγια, η διάθεσή μας είναι ικανή να επηρεάσει την όρεξή μας!

Σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Κ. Κατσάρα, ψυχολόγο Msc, η ψυχολογική εξάρτηση από το φαγητό αφορά τη συχνή μηχανική κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής, με συνέπεια τα διαρκή τσιμπολογήματα ή γεύματα να αποκτούν τη δύναμη ενός «ναρκωτικού» που μπορεί να καταπραΰνει συναισθηματικά επώδυνες καταστάσεις, όπως η μοναξιά, η ανία, οι ενοχές, η θλίψη ή η κατάθλιψη, η απογοήτευση και η ματαιότητα της ζωής.
Πώς εξηγείται το ότι, αν και δεν πεινάω, τρώω απλά και μόνο για να νιώσω καλύτερα;

Οι σύγχρονες έρευνες στη βιολογική ψυχολογία μας εξηγούν αυτό το «φαινόμενο». Τα άσχημα συναισθήματα επηρεάζουν διάφορες ουσίες του εγκεφάλου μας.

Έτσι, ο οργανισμός, προσπαθώντας ν’ αλλάξει τα δυσάρεστα συναισθήματα, αναζητά υποστήριξη στη τροφή. Για παράδειγμα, η ζάχαρη μπορεί να λειτουργήσει άμεσα ευφορικά καθώς η γλυκόζη ενεργοποιεί τη δημιουργία σεροτονίνης, κάτι που κάνουν και τα αντικαταθλιπτικά.

Φυσικό είναι λοιπόν, όταν έχουμε άσχημη διάθεση και ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουμε χρόνιο άγχος να δημιουργήσουμε συναισθηματική εξάρτηση από το φαγητό.

Πώς να αντιμετωπίσω την ψυχολογική εξάρτηση από το φαγητό;

Το κλειδί για να αντιμετωπίσεις αυτή την εξάρτηση είναι να αλλάξεις τον τρόπο που προσπαθείς να λύσεις τα προβλήματα σου μιας και η συνεχής κατανάλωση φαγητού μόνο επιπλέον προβλήματα θα φέρει.

• Απόφυγε τα σνακ και τα γλυκά. Αντι αυτών, μπορείς να καταναλώσεις τροφές πλούσιες σε Ω – 3, όπως σολωμό, βακαλάο, τόνο.

• Απόκτησε δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το άγχος, όπως το να πας σε ένα γυμναστήριο, να κάνεις γιόγκα, να περπατήσεις με χαλαρό ρυθμό ή να αρχίσεις ένα σπορ που σου αρέσει.

• Προσπάθησε να κοιμάσαι 7-8 ώρες καθημερινά έτσι ώστε ο οργανισμός σου να μην αναζητήσει την ενέργεια που του λείπει στο φαγητό και ιδιαίτερα στη ζάχαρη.

• Τόλμησε να απευθυνθείς σε έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή αν τίποτα από τα παραπάνω δε λειτουργήσει, προκειμένου να βοηθηθείς από έναν ειδήμονα.

Περισσότερα θέματα για την υγεία, την άσκηση και τη διατροφή μπορείτε να δείτε στο mch-training.com

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *