Η συμβουλή της ημέρας

9BD5113BA2CCA24B2369A56A7DCCDA1B.jpg

  Αν νιώθεις ότι το παράκανες με τις καλοκαιρινές παρεκκλίσεις από το διαιτολόγιό σου και σκέφτεσαι να επιστρατεύσεις κάποια γρήγορη και αποτελεσματική δίαιτα που διάβασες ή άκουσες από κάποιο φίλο, προκειμένου να χάσεις εύκολα και άμεσα τα περιττά κιλά, τότε ξανασκέψου το!

Η αλήθεια είναι ότι οι εξαντλητικές δίαιτες, όχι μόνο δεν έχουν μακροπρόσθεσμο αποτέλεσμα στη διατήρηση του βάρους σου, αλλά μπορούν να σου προκαλέσουν και σημαντικά προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα, όταν ακολουθείς μια εξαντλητική δίαιτα:

– Επιβραδύνεται ο βασικός ρυθμός του μεταβολισμού σου (μειώνεται δηλαδή ο ρυθμός κατανάλωσης οξυγόνου από τον οργανισμό σου)

– Ευνοείται η αποθήκευση των λιπών στο σώμα σου

– Μειώνεται η θερμοκρασία του σώματός σου

– Ενθαρρύνεται η απώλεια νερού και ανόργανων στοιχείων κατά την αποβολή των πρώτων κιλών, πράγμα που σημαίνει ότι στερείσαι σημαντικών ποσοτήτων από χρήσιμα για τον οργανισμό σου μέταλλα και ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο.

– Μειώνεται ο μυϊκός σου ιστός και άρα δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις την επιθυμητή τονικότητα των μυών κατά την άσκηση

– Ευνοείται η ευκολότερη αποθήκευση λίπους στο σώμα σου μετά τη λήξη της δίαιτας

– Αυξάνονται τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα σου, γεγονός που καθιστά τέτοιες δίαιτες επικίνδυνες για άτομα καρδιοπαθή

– Η χρόνια δίαιτα μπορεί να οδηγήσει και σε παθολογικές καταστάσεις συμπεριφοράς προς το φαγητό , όπως η νευρική ανορεξία, η βουλιμία και άλλες ψυχολογικές διαταραχές.

Να θυμάσαι ότι, για τους περισσότερους επιστήμονες, είναι αποδεκτή η απώλεια μυϊκού ιστού μέχρι και 30% της απώλειας βάρους, ενώ ιδανική θεωρείται η απώλεια μέχρι 25%. Όσο η απώλεια βάρους γίνεται σταδιακά, η απώλεια μυϊκού ιστού είναι μικρότερη. Αντίθετα, όσο πιο γρήγορα μειώνεται το σωματικό σου βάρος με εξαντλητικές δίαιτες, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια μυϊκού ιστού και αντίστοιχα και η πτώση του μεταβολισμού σου, γεγονός που μόνο θετικές συνέπειες δεν έχει για την υγεία σου.

Περισσότερα θέματα για την υγεία, την άσκηση και τη διατροφή μπορείτε να δείτε στο mch-training.com

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *