Η συμβολή της Venowave στη θεραπεία αγγειακών προβλημάτων

veno1.jpg

Η συσκευή διαλείπουσας συμπίεσης venowave αποτελεί τον πιο σύγχρονο, αποδοτικό και συνάμα διακριτικό τρόπο διαδοχικής συμπίεσης στα κάτω άκρα, προκαλώντας σημαντική βελτίωση της αιματικής κυκλοφορίας των κάτω άκρων σε πληθώρα κλινικών περιπτώσεων. Η συσκευή τοποθετείται στην περιοχή της γάμπας και τμήμα της κινείται με ειδικό κυματοειδή τρόπο, προκαλώντας, έτσι, αύξηση της κυκλοφορίας στο κάτω άκρο. Η συσκευή έχει μικρό μέγεθος, λειτουργεί χωρίς καλώδια και μπορεί να φορεθεί για πολλές ώρες, ασκώντας την ευεργετική της δράση, χωρίς ο ασθενής να υποχρεώνεται να περιορίζει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Το venowave βρίσκει εφαρμογή σε πολλές αγγειακές παθήσεις, όχι μόνο βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις, σώζοντας ένα πόδι από ακρωτηριασμό. Το venowave έχει επιστημονικά αποδεδειγμένη ευεργετική δράση στην προφύλαξη από θρόμβωση στα κάτω άκρα, στη φλεβική ανεπάρκεια, στο μεταθρομβωτικό σύνδρομο, στην περιφερική αποφρακτική αγγειοπάθεια, στη θεραπεία ελκών στα κάτω άκρα (φλεβικά, αρτηριακά, διαβητικά), στη θεραπεία του λεμφοιδήματος.

Η χρήση του Venowave στη θεραπεία του μεταθρομβωτικού συνδρόμου

Ο όρος «μεταθρομβωτικό σύνδρομο’ περιγράφει τις μακροχρόνιες συνέπειες μιας εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, λόγω των βλαβών που προκαλεί ο θρόμβος: αφενός καταστρέφει τις φλεβικές βαλβίδες προκαλώντας φλεβική ανεπάρκεια και από την άλλη αποφράσσει φλεβικά τμήματα, λόγω ατελούς διάλυσής του. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι μία σημαντικού βαθμού φλεβική ανεπάρκεια, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κινητικότητας, πόνου, οιδήματος και ελκών επηρεάζοντας δυσμενέστατα την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

H παραδοσιακή αντιμετώπιση του συνδρόμου με χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης η οποία όμως παρουσιάζει σημαντικά μειονεκτήματα με κυριότερα τη μη σωστή εφαρμογή στο πάσχον σκέλος και την δυσφορία που συνήθως προκαλούν, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να εγκαταλείπουν γρήγορα η χρήση τους.

Η συσκευή διαλείπουσας συμπίεσης venowave έχει μελετηθεί στην περίπτωση του μεταθρομβωτικού συνδρόμου, επιδεικνύοντας πολύ θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά αφορά την αντιμετώπισή του. Τοποθετείται στο πίσω μέρος της γάμπας και μιμείται την λειτουργία του φλεβικού συστήματος, επιστρέφοντας το φλεβικό αίμα από το πόδι προς την καρδιά. Έτσι, επιτυγχάνεται η υποχώρηση των οιδήματος, επιταχύνεται η επούλωση των ελκών και ελέγχονται συμπτώματα όπως ο πόνος και οι δυσκολίες στην κίνηση. Επιπλέον, το μικρό της μέγεθος και ο εύκολος τρόπος χρήσης της, την καθιστά ασύγκριτα πιο ανεκτική θεραπευτική μέθοδος, σε σύγκριση με την κάλτσα συμπίεσης.

Η χρήση του Venowave στη θεραπεία φλεβικών, αρτηριακών και διαβητικών ελκών

Τα έλκη στα κάτω άκρα αποτελούν ανοιχτές πληγές, λόγω βλάβης του δέρματος και παράλληλα αδυναμίας του να επιτελέσει φυσιολογικά την διαδικασία της επούλωσης.

Η δερματική βλάβη μπορεί να έχει πολλές αιτίες, οι κυριότερες των οποίων είναι η σοβαρή φλεβική ανεπάρκεια, η σοβαρή αποφρακτική αρτηριακή νόσος (περιφερική αγγειοπάθεια) και ο διαβήτης.

Τα φλεβικά έλκη οφείλονται σε αδυναμία των φλεβών να μεταφέρουν το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά. Το αίμα που λιμνάζει στα πόδια προκαλεί οίδημα και διαφυγή υγρού προς τους ιστούς. Το υγρό αυτό κλείνει τα μικρά αγγεία του δέρματος με αποτέλεσμα την νέκρωσή του και την δημιουργία πληγών. Το venowave βελτιώνει την φλεβική κυκλοφορία, μειώνει το οίδημα και αυξάνει την οξυγόνωση του δέρματος προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές.

Τα αρτηριακά έλκη οφείλονται σε μειωμένη αιμάτωση του δέρματος, λόγω αδυναμίας του αίματος να φτάσει στους ιστούς. Τέλος, τα διαβητικά έλκη προκαλούνται τόσο από βλάβη των νεύρων από το σάκχαρο, όσο και από την παθολογική κυκλοφορία αίματος, λόγω αθηρωματικών βλαβών, που παρουσιάζονται ως επιπλοκή του διαβήτη στις αρτηρίες των κάτω άκρων.

Το venowave βελτιώνει την κυκλοφορία (φλεβική και αρτηριακή) και αυξάνει, με τον τρόπο αυτό, τα επίπεδα οξυγόνου στην περιοχή των ελκών, ανεξάρτητα της αιτιολογίας τους. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση οξυγόνου στις πληγές ευνοεί την επούλωσή τους, προστατεύοντας, έτσι, τα κάτω άκρα από ακρωτηριασμούς.

Η χρήση του Venowave στη θεραπεία του λεμφοιδήματος

Το λεμφοίδημα αποτελεί παθολογική συγκέντρωση λεμφικού υγρού, συχνότερα στα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα οίδημα του πάσχοντος σκέλους. Το λεμφοίδημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του λεμφικού συστήματος, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την μεταφορά της λέμφου. Η δυσλειτουργία αυτή είναι αποτέλεσμα είτε παθολογικής, εκ γενετής, κατασκευής του λεμφικού συστήματος (πρωτοπαθές λεμφοίδημα), είτε καταστροφής, αφαίρεσης ή αποκλεισμού λεμφαγγειών και λεμφαδένων (δευτεροπαθές λεμφοίδημα).

Τα συχνότερα αίτια δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος είναι χειρουργικές επέμβάσεις σε περιοχές λεμφαδένων και λεμφαγγείων, ακτινοθεραπεία, λοιμώξεις, τραύματα ή καρκινικές μεταστάσεις.

Το venowave μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, τόσο από μόνο του, όσο και σε συνδυασμό με κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Η συσκευή ενεργοποιεί το λεμφικό σύστημα και μιμείται την εφαρμογή λεμφικού μασάζ, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση της συσσωρευμένης λέμφου από το πάσχων σκέλος. Το αποτέλεσμα είναι η ελάττωση του οιδήματος του σκέλους και ο έλεγχος της νόσου.

1. O’Donnell MJ, Ginsberg J, Saringer J, Kearon C, Magier D, Kolich M, Julian J, Hirsh J. Effects of a novel venous return assist device (Venowave) on lower limb venous flow in patients with post-thrombotic syndrome. Blood 2002; 100: 3950.

2. O’Donnell MJ, McRaeS, KahnSR, Julian JA, KearonC, Mackinnon B, Magier D, Strulovich C, Lyons T, Robinson S, Hirsh J, Ginsberg JS. Evaluation of a venous-return assist device to treat severe post-thrombotic syndrome (VENOPTS). A randomized controlled trial. Thromb Haemost 2008; 99: 623–9.

Δείτε τη χρήση του venowave στη θεραπεία αγγειακών παθήσεων

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD

Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA

Μιλτιάδου 1, Κηφισιά, Τ.Κ. 14562

Τηλ. 210-6215855

Κιν.  697-7741191

http://www.dr-tsekouras.gr/

veno2.jpg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *