Η σωστή μέθοδος για να χάσετε τα περιττά κιλά

Η σκέψη πως το καλοκαίρι είναι κοντά αυξάνει το άγχος για απώλεια των κιλών του χειμώνα. Οι περισσότεροι ψάχνουν εύκολες λύσεις, καθώς επιθυμούν γρήγορα και ανώδυνα να φτάσουν στο ιδανικό τους βάρος.


Η σκέψη πως το καλοκαίρι είναι κοντά αυξάνει το άγχος για απώλεια των κιλών του χειμώνα. Οι περισσότεροι ψάχνουν εύκολες λύσεις, καθώς επιθυμούν γρήγορα και ανώδυνα να φτάσουν στο ιδανικό τους βάρος.

Ποιο είναι, όμως, το ιδανικό μας βάρος και πώς θα το πετύχουμε χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας και τη σωματική μας κατάσταση; Ποια είναι η πιο σωστή και αποτελεσματική μέθοδος για απώλεια βάρους;

Απαντήσεις μας δίνει η κλινική διαιτολόγος?διατροφολόγος, Σοφία Ελευθερίου.

Ιδανικό βάρος σώματος θεωρείται το βάρος στο οποίο το άτομο αισθάνεται όμορφα με τον εαυτό του και έχει τη βέλτιστη φυσική κατάσταση και υγεία. Το ιδανικό βάρος αποτελεί υποκειμενική εκτίμηση για τον καθένα μας ξεχωριστά.

Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον σε ποιο βάρος ο ίδιος αισθάνεται όμορφα με τον εαυτό του.

Ο ορισμός του ιδανικού βάρους, ωστόσο, ενέχει και την έννοια της υγείας και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σταθούμε. Ιδανικό βάρος είναι το υγιές βάρος και υγιές βάρος είναι το βάρος το οποίο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών, και εδώ τίθεται το θέμα της πρόληψης.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_17.jpeg

Συνεπώς, καθένας από μας θα πρέπει να γνωρίζει πως το βάρος του αξιολογείται βάσει κριτηρίων που αναφέρονται παρακάτω ώστε να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στο φυσιολογικό εύρος βάρους και λίπους για την ηλικία του.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος
Με ποιον τρόπο αξιολογούμε εάν κάποιος έχει φυσιολογικό βάρος;

Μια πρόχειρη κατάταξη των ατόμων ως προς το βάρος και το ύψος τους γίνεται βάσει του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο δείκτης αυτός αποτελεί το πηλίκο του βάρους ενός ατόμου (σε κιλά) προς το ύψος στο τετράγωνο (σε μέτρα), συγκεκριμένα ΔΜΣ = βάρος/ύψος2.

Οταν ο δείκτης είναι μεταξύ του 18,5 και του 24,9, το βάρος θεωρείται φυσιολογικό για το ύψος. Με δείκτη μεταξύ 25 και 29,9 το άτομο θεωρείται υπέρβαρο.

Μεταξύ 30 και 34,9 το άτομο θεωρείται ότι πάσχει από πρώτου βαθμού παχυσαρκία και με τιμές 35 – 39,9 από δευτέρου βαθμού παχυσαρκία. Οταν ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 40, από τρίτου βαθμού παχυσαρκία ή αλλιώς νοσογόνο παχυσαρκία. Σε περίπτωση που είναι μικρότερος από 18,5 το βάρος θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό για το ύψος.

Ο δείκτης μάζας σώματος αποτελεί έναν αδρό δείκτη για να εκτιμήσουμε το σωματικό βάρος ενός υγιούς ενήλικα με μέτρια φυσική δραστηριότητα. Δεν μπορεί, όμως, να αξιολογήσει το σωματικό βάρος των ατόμων με ιδιαίτερα αυξημένη φυσική δραστηριότητα, όπως οι αθλητές υψηλού επιπέδου.

Για παράδειγμα, είναι πιθανόν ένας αθλητής υψηλού επιπέδου ασκήσεων αντίστασης όπως είναι το bodybuilding να έχει τον ίδιο δείκτη μάζας σώματος με έναν παχύσαρκο ενήλικο.

Ο αθλητής, όμως, έχει φυσιολογικό ποσοστό λίπους, ενώ ο παχύσαρκος ενήλικος εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό λίπους. Ο δείκτης μάζας σώματος δεν χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του βάρους σε ανθρώπους με χρόνιες νόσους όπως η νεφροπάθεια, η ηπατική ανεπάρκεια σε γυναίκες σε εγκυμοσύνη, καθώς και στα παιδιά.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_24.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_34.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *