Η σωστή διατροφή προστατεύει οστά και αρθρώσεις

Ερευνες αποκαλύπτουν ότι όσοι έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 36 έχουν 136 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με όσους έχουν δείκτη μάζας σώματος κάτω από 20


Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας προϋποθέτει ότι το σωματικό βάρος του ασθενούς δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τα φυσιολογικά όρια. Το μεγάλο σωματικό βάρος αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής και προκαλεί ακόμα περισσότερο πόνο στις αρθρώσεις. Επιπλέον, με το πέρασμα του χρόνου και κυρίως όταν ο ασθενής φτάσει στη μέση ηλικία το αυξημένο σωματικό βάρος επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον αρθρικό χόνδρο.

Σημαντικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στην εθνική οικονομία της χώρας έχει η οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με πρόσφατη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών αλλοιώσεων στα γόνατα, στη σπονδυλική στήλη και στα ισχία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 36 έχουν 136 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με όσους έχουν δείκτη μάζας σώματος κάτω από 20. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για όσους πάσχουν από την ασθένεια.

Τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και στις επεξεργασμένες τροφές αυξάνουν τη φλεγμονή και τον πόνο που αυτή προκαλεί.

Το ίδιο ισχύει και για κάποια έλαια και μαργαρίνες που προέρχονται από το καλαμπόκι και τον ηλίανθο. Η σωστή επιλογή είναι το ελαιόλαδο και οι μαργαρίνες που προέρχονται από διάφορα μείγματα λαχανικών.

Το ασβέστιο
Αποτελεί, από τη βρεφική ηλικία, το απαραίτητο συστατικό για τη σωστή ανάπτυξη των οστών. Είναι προφανές, άρα, ότι βοηθά και τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα. Το ημιαποβουτυρωμένο γάλα, το γιαούρτι και το τυρί με χαμηλά λιπαρά είναι ιδανικές τροφές για την αντιμετώπιση της ασθένειας και την ενδυνάμωση των οστών. Αλλες τροφές που περιέχουν ασβέστιο είναι το άσπρο και μαύρο ψωμί, τα φασόλια φούρνου, το τυρί και το γάλα από σόγια, τα δημητριακά και τα πράσινα λαχανικά με φύλλα. Η μεσογειακή διατροφή κάνει θαύματα και για όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα διαιτολόγιο το οποίο περιέχει μικρές μερίδες άπαχου κρέατος δύο φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με κατανάλωση πολλών λαχανικών έχει την ιδιότητα να εξαφανίζει τις χημικές ουσίες που προκαλούν τη φλεγμονή.

Σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά, το λίπος των ψαριών είναι ευεργετικό στην αντιμετώπιση της πάθησης. Ο ξιφίας, ο σολομός, η σαρδέλα, ο τόνος και η ρέγκα είναι πλούσια σε ιχθυέλαια που μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο ασθενής βλέπει τα καλύτερα αποτελέσματα όταν τρώει αυτά τα ψάρια 2 – 3 φορές την εβδομάδα. Πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι οι έγκυες δεν πρέπει να τα καταναλώνουν περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο, ότι για τη συγκεκριμένη πάθηση δεν βοηθούν τα συμπληρώματα διατροφής που υποκαθιστούν τα προαναφερθέντα θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *