Η σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση

 
Νέα επισκόπηση έδειξε ότι η σοκολάτα μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Ανάλυση 20 ερευνών έδειξε ότι η κατανάλωση σκούρας σοκολάτας καθημερινά, οδήγησε σε ελαφριά μείωση της αρτηριακής πίεσης.


Η έρευνα του Cochrane Group, αναφέρει ότι χημικές ουσίες στο κακάο, το κύριο συστατικό της σοκολάτας, χαλαρώνουν τα αγγεία.

Ωστόσο υπάρχουν πιο υγιεινοί τρόποι για να υποχωρήσει η αρτηριακή πίεση.

Η θεωρία είναι ότι το κακάο περιέχει φλαβανόλες, που παράγουν μια χημική ουσία στον οργανισμό, το μονοξείδιο του αζώτου. Αυτό χαλαρώνει τα αγγεία καθιστώντας πιο εύκολο να περάσει από αυτά, χαμηλώνοντας την πίεση.

Ωστόσο έρευνες έδειξαν μεικτή εικόνα. Η ανάλυση Cochrane συνδύασε προηγούμενες έρευνες για να διαπιστώσει αν υπάρχει επίδραση.

Υπήρχε ευρεία ακτίνα στην ποσότητα κακάο που καταναλώθηκε, από 3 έως 105 γρ. την ημέρα σε κάθε συμμετέχοντα. Ωστόσο η γενική εικόνα ήταν μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεση.

Συστολική πίεση κάτω από 120mmHg θεωρείται φυσιολογική. Το κακάο οδήγησε σε μείωση 2-3mmHg. Ωστόσο το διάστημα των δοκιμών ήταν μόνο 2 εβδομάδες, έτσι είναι άγνωστα τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η ερευνήτρια Karin Ried, από το National Institute of Integrative Medicine στη Μελβούρνη, δήλωσε ότι αν και δεν έχουμε ακόμα ενδείξεις για διατηρήσιμη μείωση στην αρτηριακή πίεση, η μικρή υποχώρηση που παρατηρήθηκε βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να συμπληρώσει ενδεχομένως άλλες αγωγές και να συμβάλει πιθανόν στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Ωστόσο η σοκολάτα περιέχει άφθονα λιπαρά και ζάχαρη, όπως και το κακάο, επομένως δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Υπάρχει επίσης προειδοποίηση στο περιοδικό ‘Lancet’, ότι η σκούρα σοκολάτα μπορεί ενδεχομένως να περιέχει λιγότερες φλαβανόλες από ότι θα περίμενε κάποιος. Η σκούρα σοκολάτα περιέχει υψηλότερη ποσότητα και σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος, έτσι θα έπρεπε να περιέχει περισσότερες φλαβανόλες, ωστόσο μπορεί επίσης να αφαιρεθούν αυτές, καθώς έχουν πικρή γεύση.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *